Ritmul de creștere al economiei europene scade, responsabile sunt Franța și Marea Britanie
-
28 Aprilie 2018 18:18
Economia Europei și-a redus ritmul de creștere în primul trimestru, pe fondul turbulențelor din regiune, Franța și Marea Britanie înregistrând cele mai mari decelerări, relatează Bloomberg.
Economia Europei și-a pierdut ritmul în primul trimestru, pe măsură ce creșterile economice ale țărilor din regiune au încetinit din Franța până în Marea Britanie, unde economia a prezentat cea mai slabă performanță din ultimii 5 ani.
Cifrele din întreaga regiune au indicat o tendință mai lentă la începutul anului, iar datele primului trimestru din Statele Unite au arătat, de asemenea, o activitate slăbită în cea mai mare economie din lume. Totuși, creșterea SUA anuală de 2,3% a bătut depășit estimările economiștilor, care anticipau că va o creștere de 2%.
Potrivit Bloomberg, încetinirea creșterilor economice se datorează în parte situației din regiune, iar Banca Centrală Europeană a recunoscut vineri schimbările produse în spațiul european.
"Producția a avut de suferit în primul trimestru și am putea încetini un pic mai mult", a precizat Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics, citat de Bloomberg.
Datele de pe piețele bursiere indică o scădere a acțiunilor europene. Indicele bursier Stoxx 600 a scăzut cu 2,4% în ultimele șase luni, înregistrând o pierdere de 3,3% față de indicele american S&P 500.
Potrivit Bloomberg, creșterea monedei euro, cu 11% fațăm de dolar în ultimul an a pus presiune pe unele companii din zonă. L'Oreal a înregistrat o scădere în primul trimestru a veniturilor din cauza cursului de schimb, în pofida celei mai rapide creșteri a vânzărilor sale din opt ani. Alte companii au anunțat creduceri ale producției și costuri cu materiile prime în creștere, iar prețurile petrolului brut au crescut cu 45% în ultimul an.
În Franța, PIB-ul a crescut cu 0,3%, mai puțin decât jumătate din ritmul de creștere de la sfârșitul anului 2017, iar economia britanică are cel mai slab rezultat din 2012. Veștile au fost mai bune în Spania și Austria, unde creșterea a fost de 0,7% perioadă. Germania, cea mai mare economie din Europa, a înregistrat o nouă scădere a ratei șomajului.
Însă cu toate acestea, oficialii europeni rămân încrezători. "Nu vedem nicio schimbare în abordarea noastră generală și credem că redresarea în interiorul Europei și în special a zonei euro este solidă, robustă și durabilă", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru politice economice și monetare al Uniunii Europene, citat de Bloomberg.
Sursa: MEDIAFAX