Rishi Sunak devine oficial șef al guvernului britanic. Pentru prima dată în istorie, premierul este mai bogat decât regele

  • 25 Octombrie 2022 10:31
Rishi Sunak devine oficial șef al guvernului britanic. Pentru prima dată în istorie, premierul este mai bogat decât regele

Rishi Sunak, declarat luni noul lider al Partidului Conservator, va fi primit marți în audiență de Regele Charles al III-lea, care îl va numi oficial premier al Regatului Unit. Pentru prima dată în istorie, locatarii din Downing Street 10 sunt mai bogați decât cei de la Palatul Buckingham. Odată cu succesul politic înregistrat de Rishi Sunak, unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, în lumina reflectoarelor intră și averea sa, scrie „The Washington Post”, citat de digi24.ro.

Liz Truss, care a demisionat joia trecută din funcția de premier, va ține un discurs în fața Downing Street în jurul orei 10:15 (12:15, ora României), apoi va merge la Palatul Buckingham pentru a fi primită de suveranul Charles al III-lea. După aceea, Rishi Sunak va fi primit de rege, care îl va însărcina cu formarea unui nou guvern. El va merge apoi în Downing Street, unde va ține un discurs în jurul orei 11:35 (13:35, ora României).

Pentru Marea Britanie este o zi în care se înregistrează mai multe recorduri și premiere. Este prima nominalizare de prim-ministru pe care o face noul suveran Charles al III-lea de la urcarea sa pe tron, la 8 septembrie, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani și fost ministru de finanțe, va deveni al treilea premier pe care Regatul Unit îl are în mai puțin de două luni. El va fi primul prim-ministru britanic de origine indiană și cel mai tânăr politician care ocupă această funcție în ultimii peste 200 de ani. Și, fără îndoială, este și cel mai bogat om care ocupă această funcție.

Un premier super-bogat. Ce avere are familia Sunak  Un sondaj dat publicității luni a cerut oamenilor să îl descrie pe Sunak într-un singur cuvânt. Unul, în special, se remarcă de departe: bogat. Britanicii sunt obișnuiți să fie conduși de elite - Boris Johnson a fost un astfel de exemplu -, dar Sunak nu este doar bogat, este super-bogat, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe dacă nu cumva averea sa imensă îl face prea bogat pentru a fi prim-ministru, mai ales într-o perioadă în care mulți britanici sunt copleșiți pur și simplu de costul vieții.

Susținătorii săi, însă, spun că dimpotrivă, tocmai trecutul său de cancelar (ministru al finanțelor - n.r.) și anii pe care și i-a petrecut făcând bani ca bancher îl califică pentru a conduce o țară profund afectată de criza economică adusă de aceste vremuri tulburi. Rishi Sunak, fost bancher, și soția sa, Akshata Murty, moștenitoarea unui magnat indian din domeniul tehnologiei, au o avere estimată la aproximativ 730 de milioane de lire sterline (830 de milioane de dolari), potrivit „Sunday Times Rich List”.

În lista din acest an, publicată înainte de moartea sa, averea Reginei Elisabeta a II-a era estimată la aproximativ 370 de milioane de lire sterline (420 de milioane de dolari).
 
Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău