RISEMoldova: Oligarhii transnistreni își controlează afacerile prin intermediul firmelor offshore

  • 30 Iunie 2016 13:16
RISEMoldova: Oligarhii transnistreni își controlează afacerile prin intermediul firmelor offshore

Jurnaliștii Asociației Reporteri de Investigație RISEMoldova, în colaborare cu colegii din alte țări, au demonstrat în ce fel oligarhii transnistreni Victor Gușan și Ilia Kazmalî își controlează propriul imperiu de afaceri, care ,,s-a extins departe de hotarele republicii separatiste transnistrene", transmite IPN.,,Ambii magnați preferă să-și dezvolte afacerea…

Jurnaliștii Asociației Reporteri de Investigație RISEMoldova, în colaborare cu colegii din alte țări, au demonstrat în ce fel oligarhii transnistreni Victor Gușan și Ilia Kazmalî își controlează propriul imperiu de afaceri, care ,,s-a extins departe de hotarele republicii separatiste transnistrene", transmite IPN.

,,Ambii magnați preferă să-și dezvolte afacerea cât mai departe de privirea atentă a Kremlinului și aceasta în pofida partidului transnistrean ,,Obnovlenie",  care se consideră controlat de cei doi oligarhi. În ultimii 20 de ani, în proprietatea lor comună s-au pomenit zeci de companii fondate în Moldova de malul drept al râului Nistru, în Ucraina, în țările Uniunii Europene, precum și în mai multe zone offshore ale lumii. Gușan și Kazmalî au beneficiat pentru înregistrarea acestor firme de pașapoartele eliberate de trei țări: Moldova, Ucraina și Rusia", se menționează în investigația jurnalistică cu denumirea ,,Republica Sheriff".

Autorii explică denumirea articolului prin faptul că ,,Compania Sheriff", pe care oligarhii au deschis-o în anul 1993 în regiunea transnistreană, după un an de la războiul de pe Nistru, a devenit una dintre cele mai importante în imperiul de afaceri, creat de cei doi antreprenori".

,,În paralel, magnații își extindeau geografia lor de afaceri. De la începutul anilor '90 ai secolului trecut, Gușan și Kazmalî au început să deschidă firme în Federația Rusă, Ucraina, Cipru, precum și în Insulele Virgine Britanice", se spune în articol.

,,Conform datelor registrului persoanelor juridice din Ucraina, la începutul anului 2016, Gușan, în calitate de cetățean al Ucrainei, este unul dintre proprietarii de bunuri imobiliare de lux din Ucraina, precum și un consumator final al firmei ,,Intertelekom" – unul dintre cei mai mari patru operatori de telefonie mobilă din Ucraina și titular al celei mai mari arii de acoperire 3G", - scriu autorii investigației, în care se conțin și documentele de constituire, cu probe.

,,Datorită cetățeniei ruse, Gușan și Кazmalî au devenit unii dintre proprietarii sau managerii în șase companii offshore de pe Insulele Virgine Britanice și în companiile din Cipru, care au fost implicate într-un scandal cu operațiuni financiare de export din autoproclamata republică a sute de milioane de dolari", - precizează autorii articolului.

,,Profitând de cea de-a treia cetățenie, moldovenească, Gușan și Kazmalî  au deschis un șir de firme și în Moldova, dintre care cea mai mare este cea importatoare a produselor de tutungerie  BusinessMarketSRL, care a beneficiat în 2012, oficial, de venituri în sumă de 480 de milioane de lei", se arată în investigația ,,Republica Sheriff".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău