RISE | Moșia Oligarhului

  • 25 Mai 2023 09:32
RISE | Moșia Oligarhului

„Moșia oligarhului” este rezultatul multor ore și zile de căutări în bazele de date din Spania, Cipru, Olanda, China, România, Republica Moldova, dar și ore de teren. Reporterii RISE au zburat în Peninsula Iberică pentru a vedea cum arată complexul în valoare de peste 56 de milioane de euro a oligarhului Vlad Plahotniuc.

Documentarea acestui subiect a început în toamna anului 2022 și a pornit de la o decizie a Tribunalului Nicosia, Cipru, în care fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc, Oxana Childescu, încerca să-și revendice mai multe bunuri pe care le-ar fi pierdut. S-a întâmplat după ce interpușii pe numele cărora au înregistrat bunurile le-au tras țeapă. Cel puțin asta acuză Childescu în instanță. Mai exact, este vorba de un iaht, despre care am scris în ancheta „Iahtul oligarhului”, și despre un complex locativ din Spania.

Pinii din Alcuzcuz  

Din centrul orașului Marbella, amplasat pe coasta sudică a Spaniei, sunt 20 de minute de mers cu mașina până la locul pe care-l căutăm. Complexul se află în zona urbană numită „La reserva del Alcuzcuz”, iar imaginile din satelit ne arată că intrarea pe teritoriul ei e delimitată de o barieră.

„Majoritatea zonelor de acest gen au barieră la intrare, însă, pe timp de zi, bariera este ridicată. Coboară doar seara, din motive de securitate”, ne spune taximetristul care ne duce la complex. Coborâm la cinci minute de mers pe jos până la construcție, lucru care ne permite să vedem împrejurimile.

Zona face parte din Benahavis, unul dintre cele mai bogate municipii din provincia Malaga. E așezat în zonă muntoasă, iar vilele și ansamblurile rezidențiale sunt poziționate în trepte, oferind fiecărei proprietăți priveliști splendide spre litoral. Are 12 terenuri de golf, fapt care-l face cunoscut printre pasionații de sportul regilor.

Se spune că aici au proprietăți oameni de afaceri, artiști, politicieni și chiar oligarhi. Tot aici se află și proprietatea pentru care am zburat în Spania.

Los PINOS del ALCUZCUZ este înscrisul de pe un perete afectat de ploi și de timp, amplasat chiar la intrarea pe proprietate. Se ivește printre gardul de plasă cu care este îngrădit o parte a complexului. Pereții vopsiți în alb și acoperișul de țiglă mențin aspectul arhitectural al zonei. Câțiva pași mai departe dezvăluie cealaltă parte a complexului – pereți gri, apoi câteva construcții doar din cărămidă. Complexul, în valoare de aproape 56 de milioane de euro, nu este finisat. Petele lăsate de apa care s-a scurs de-a lungul timpului pe la colțuri, dar și vegetația de pe teritoriu, arată că demult n-a mai trecut nimeni pe acolo.

Locul e liniștit, se aud doar macaralele care lucrează la câteva vile de prin preajmă. Drumul care șerpuiește pe lângă complex duce spre alte câteva proprietăți private și avertizează că „accesul pe drumul privat este interzis”.

„Să nu fie păzit de nimeni acest loc?” ne-am întrebat și, în speranță să găsim un paznic, am intrat pe teritoriul complexului.

„Los Pinos del Alcuzcuz” este proprietatea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Alături de iaht, și complexul din Spania a fost mărul discordiei în cererea de chemare în judecată pe care Oxana Childescu a depus-o în Cipru.

Firma fantomă 

Proprietatea care se întinde pe aproape trei hectare este deținută oficial de o firmă locală – Magna Capanes SL. Compania a fost fondată în noiembrie 2004 și, potrivit Registrului Comerțului din Spania, se ocupă cu dezvoltarea imobiliară. Doar că, de la fondare și până în prezent, singurul său proiect a fost Los Pinos del Alcuzcuz.

Magna Capanes a cumpărat terenul pe care se înalță complexul în august 2005, iar în noiembrie a obținut licență urbanistică pentru începerea construcției.

În 2018, firma spaniolă avea un capital social de 21,9 milioane de euro, iar adaosul de capital a avut loc spre finele aceluiași an. În octombrie 2018, capitalul social al firmei a fost mărit la 55,7 milioane de euro, suma coincide cu prețul la care este evaluat complexul locativ.

Datele publice din Registrul Comerțului arată că ultimul proprietar al Magna Capanes este firma cipriotă Kroniaco Management Limited.

Continuarea citiți pe RISE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău