RISE Moldova | Firme din R.Moldova continuă să exporte mărfuri în Crimeea anexată, în pofida sancțiunilor Ucrainei

  • 27 Noiembrie 2017 14:03
RISE Moldova | Firme din R.Moldova continuă să exporte mărfuri în Crimeea anexată, în pofida sancțiunilor Ucrainei

Firmele moldovenești continuă să expedieze în Crimeea anexată de Rusia atât mărfuri de producție autohtonă, cât și din Europa Occidentală. Mai mult – toate acestea se întâmplă în pofida interdicțiilor autorităților ucrainene, transmite IPN cu referire la investigație a Asociației reporterilor de investigație „RISE Moldova” „Standarde moldovenești pentru Crimeea”.

Kievul a aplicat interdicțiile privind comerțul cu Crimeea în anul 2015, totodată importul din Moldova pentru peninsulă continuă, scrie RISE Moldova.

Autorii investigației au constat că, pentru a evita interdicțiile, întreprinzătorii beneficiază de serviciile firmelor intermediare din Rusia. Autorii dau câteva exemple de companii moldovenești ale căror mărfuri au fost expediate în Crimeea: „Standardul moldovenesc” din Tvardița și „Berhord” SRL din Chișinău.

Potrivit informațiilor bazei vamale din Ucraina, până la anexarea Crimeii, „Standardul moldovenesc”  importa mărfurile pentru „Magliv” în mod direct, iar după aceasta – prin intermediul firmelor rusești. Potrivit aceleiași scheme acționa și „Berhord” SRL din Chișinău.

Companiile moldovenești indicau în acest scop în calitate de destinație finală orașele rusești din apropierea Crimeii. Autorii investigației au menționat că din Moldova se expediază, de asemenea, mărfuri în peninsulă, dar în calitate de țară de proveniență sunt indicate țările ca Italia și Germania.

„Din Moldova scrieți destinația Krasnodar. Principalul e să nu indicăm Crimeea în calitate de destinatar, ea nu trebuie să figureze în declarația vamală. Destinatarul d-voastră este o firmă din ținutul Krasnodar”, le-a explicat ziariștilor expertul vamal din Rusia, Svetlana Poluleah.

Directorul de la „Standardul moldovenesc”, Vasili Șoșev, neagă expedierea mărfurilor sale în Crimeea după anexare. Potrivit afirmațiilor sale, importul în peninsulă s-a încheiat „demult”.

Directorul de la „Berhord” SRL din Chișinău, Andrei Iosip, a declarat într-un interviu pentru „RISE Moldova” că au relații comerciale numai cu o firmă cu același nume din orașul Krasnodar din Rusia, deși autorii au demonstrat că destinatarul mărfurilor este  „Berhord” SRL din Crimeea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău