Rise Moldova: Acum 20 de ani, Vlad Plahotniuc a deschis o firmă peste Nistru

  • 21 Iulie 2016 15:43
Rise Moldova: Acum 20 de ani, Vlad Plahotniuc a deschis o firmă peste Nistru

Prim-vicepreședintele Partidului Democrat și cunoscutul om de afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fondat, cu 20 de ani în urmă, o companie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Compania avea dreptul de a acționa în peste 40 de segmente de business, transmite IPN cu referire la un articol al Asociației reporterilor de investigație Rise Moldova.

În material se menționează că această companie se numește „Laminar”, a fost deschisă în 1996, și este înregistrată la Tiraspol. „Capitalul social al firmei este de 1,5 milioane de ruble (4,1 dolari conform cursului din 1996), iar cota parte a lui Plahotniuc este relativ mică - 33,3% din capitalul statutar”, menționează autorii investigației, făcând trimitere la actele de înregistrare.

Jurnaliștii precizează că „parteneri de afaceri în compania „Laminar” ai viitorului oligarh, cu cote părți egale de 33,3%, devin doi locuitori ai regiunii transnistrene – Dmitri Goreanskii din Tiraspol și Ghenadi Zubarev din Bender, iar ultimul a fost numit director al companiei”.

Potrivit statutului firmei, prezentat în investigație, „compania lui Plahotniuc a obținut dreptul de a activa în peste 40 de segmente de afaceri, precum comercializarea băuturilor spirtoase, servicii de publicitate și activitate editorială, instalarea cablurilor TV, business hotelier, servicii de pază și supraveghere video la întreprinderi, deschiderea benzinăriilor”.

Autorii investigației informează că „din 2010 compania „Laminar” se află în proces de lichidare după o decizie a instanțelor de judecată din regiune, pe motiv că pe parcursul ultimilor șase luni această companie nu a prezentat rapoartele contabile organelor fiscale transnistrene”.

Conform spuselor lui Victor Strătilă, vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate, „chiar dacă firma este în proces de lichidare, adică juridic aceasta încă există, funcționarul public era obligat să o declare, cu mențiunea că el este co-fondator, însă compania este în proces de lichidare”.

Redactorul Biroului de limbă rusă al Rise Moldova, Vladimir Thoric, a declarat pentru IPN că „Vlad Plahotniuc nu este unicul om de afaceri moldovean care are companie în Transnistria”. Jurnalistul a adăugat că împreună cu colegii săi planifică un ciclu de materiale despre afacerile politicienilor moldoveni și businessmeni în regiunea transnistreană, dar și despre afacerile de pe malul drept al Nistrului și în țările vecine ale politicienilor transnistreni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău