RISE | Codul personal al lui Dodon atribuit lui Plahotniuc în listele UE cu sancțiuni

  • 02 Noiembrie 2023 11:06
RISE | Codul personal al lui Dodon atribuit lui Plahotniuc în listele UE cu sancțiuni

RISE Moldova a identificat o eroare în lista de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană (UE), Elveția și Monaco. În rubrica despre pașaportul oligarhului Vladimir Plahotniuc a fost inclus un număr de 13 cifre. Acesta este de fapt numărul de identificare (IDNP) al politicianului pro rus și liderul Partidului Socialiștilor din Moldova, Igor Dodon.

Experții consultați de RISE spun că eroarea din documentele oficiale nu-l va ajuta pe Plahotniuc să scape de sancțiuni, însă autoritățile trebui să verifice greșeala identificată de noi și să modifice anexa care conține date eronate.

La nivel global, Plahotniuc a fost vizat de cele mai importante sancțiuni internaționale aplicate de Statele Unite al Americii (SUA), Marea Britanie, Uniunea Europeană și Elveția pentru acțiuni de destabilizare în Moldova.

Canada este ultima țară care a anunțat recent sancțiuni suplimentare pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc.

SUA l-au folosit pe Plahotniuc împotriva Rusiei și l-au aruncat…”, susținea Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, în octombrie anul trecut, atunci când SUA i-a sancționat pe Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, dar și pe alte persoane și companii, inclusiv rusești, vizate în acte de corupție sau implicate în acțiuni de readucere a Chișinăului în sfera de influență a Rusiei.

În listă, printre numele enumerate mai sus se afla și Igor Chaika, fiul lui Yury Chaika, fostul procuror general al Federației Ruse.

Igor Chaika a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Shor și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), reprezentat de Igor Dodon, fostul președinte al Moldovei, care a fost recent inculpat pentru corupție de autoritățile moldovenești”, declarau oficialii americani.

În ultimii ani, RISE Moldova a publicat mai multe anchete prin care demonstra legătura și interesele familiei Dodon cu Igor Chaika. O parte dintre personajele din investigațiile noastre au ajuns ulterior în listele cu sancțiuni.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a sancționat și alți cetățeni ruși, care l-au consiliat pe Dodon la alegerile prezidențiale din Moldova din 2020. Însă, Igor Dodon nu a fost vizat direct de sancțiunile internaționale.

Continuare pe RISE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău