Risc de perturbare a exporturilor de gaze spre Europa (directorul executiv al Naftogaz)

  • 24 Aprilie 2022 10:50
Risc de perturbare a exporturilor de gaze spre Europa (directorul executiv al Naftogaz)

O treime din gazele exportate de Rusia spre Uniunea Europeană riscă să fie pierdute din cauza războiului în Ucraina, a declarat sâmbătă Iuri Vitrenko, directorul executiv al grupului public ucrainean Naftogaz, potrivit France Presse.

În condițiile în care unele state din Uniunea Europeană sunt foarte dependente de Moscova pe plan energetic, cele 27 de țări membre ale UE și-au stabilit ca obiectiv să-și reducă cu două treimi importurile de gaze rusești până la sfârșitul anului pentru a sancționa Rusia după invadarea Ucrainei, informează Agerpres.

UE, principala piață a hidrocarburilor rusești care asigură importante venituri Moscovei, a decis la începutul lunii aprilie să-și sisteze în luna august achiziția de cărbuni, dar nu s-a pronunțat încă asupra unui embargo cu privire la gaze și petrol.

"Estimăm că o treime din gazele exportate de Rusia spre Uniunea Europeană prin Ucraina va fi pierdută dacă forțele ruse de ocupație nu încetează să perturbe funcționarea stațiilor în teritoriile recent ocupate", a specificat Vitrenko pe Twitter.

De la începutul ofensivei în 24 februarie, trupele ruse au preluat controlul asupra unor părți din teritoriul ucrainean în sudul țării. Acestea își continuă ofensiva în est, unde au făcut din Donbas - format din regiunile Donețk și Lugansk - un obiectiv de război prioritar.

Kievul cere sistarea importurilor de hidrocarburi rusești, dar unele țări europene, între care Germania, avertizează împotriva recesiunii violente pe care ar provoca-o un astfel de embargo.

Aflat în vizită la Kiev joi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a asigurat că sancțiuni vor viza în curând exporturile rusești de petrol și gaze, așa cum o cere președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Joi, Italia -unul dintre cei mai mari consumatori europeni de gaze - a anunțat că ea va înceta curând să cumpere gaze rusești din "considerente etice".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău