Risc de incendii în California - sute de mii de locuințe, private de electricitate

  • 11 Octombrie 2019 11:37
Risc de incendii în California - sute de mii de locuințe, private de electricitate

Sute de mii de locuințe erau în continuare private de electricitate joi în apropiere de San Francisco și în nordul statului american California în urma unor întreruperi preventive decise de furnizorul PG&E din cauza previziunilor meteorologice propice incendiilor de pădure violente, informează AFP, preluat de Agerpres.

Măsuri similare au început să intre în vigoare și în sudul acestui stat american, unde incendiile de vegetație, întețite de vânturi violente, au cuprins mai multe sute de hectare joi, distrugând locuințe și provocând evacuarea populației din anumite zone.

Întreruperile de electricitate, cu o amploare fără precedent în California, vizează aproximativ 800.000 de locuințe din nordul statului american, afectând circa 2 milioane de persoane, au precizat reprezentanții companiei Pacific Gas and Electric (PG&E), ale cărei linii de înaltă tensiune au cauzat în 2018 incendiul care a făcut cele mai multe victime omenești din istoria Californiei.

După primele întreruperi ale serviciului de furnizare a energiei electrice miercuri dimineață, a doua etapă a fost implementată în jurul orașului San Francisco, în zone cu o densitate mare a populației, perturbând considerabil activitățile cotidiene și comerciale și generând critici aprinse.

"Niciun stat din secolul al XXI-lea nu ar trebui să cunoască" întreruperi de electricitate "de o astfel de anvergură", a declarat joi seară guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, respingând însă criticile care învinovățeau compania PG&E și deceniile de "neglijență" și de "proastă gestionare" a rețelei companiei, insuficient modernizată.

"Ceea ce s-a petrecut în ultimele 48 de ore este inacceptabil", a adăugat guvernatorul Californiei, subliniind totuși că acele întreruperi preventive ale funcționării liniilor de înaltă tensiune în cazul unor condiții meteorologice periculoase fac parte din "bunele practici" ale acestui sector industrial, ce permit evitarea unor catastrofe.

"Decizia de a întrerupe alimentarea electrică răspunde prognozelor pentru o vreme uscată, fierbinte și vântoasă și riscului potențial de incendii" declanșat de vânturi violente, a justificat furnizorul californian de electricitate, miercuri.

Criticată pentru instalațiile sale vetuste și pentru acțiuni insuficiente de întreținere a vegetației din proximitatea liniilor de înaltă tensiune, compania PG&E și-a declarat falimentul în luna ianuarie.

Compania americană riscă să fie nevoită să achite daune potențiale de miliarde de dolari din cauza responsabilității pe care a avut-o în scandalul "Camp Fire", un incendiu uriaș care a devastat în noiembrie 2018 localitatea californiană Paradise, unde a făcut 86 de victime și a distrus 18.000 de clădiri. Condițiile meteorologice de atunci sunt similare celor care există în prezent în nordul Californiei, o regiune afectată de mai multe ori în ultimii ani de incendii de pădure violente.

Luna trecută, furnizorul de electricitate a anunțat achitarea sumei de 11 miliarde de dolari în beneficiul companiilor de asigurări care au despăgubit familiile victimelor făcute de "Camp Fire".

Locuitorii din zonele private de electricitate s-au deplasat în grabă spre magazinele locale pentru a cumpăra baterii, gheață și provizii, în timp ce numeroase firme comerciale, în special cu specific alimentar, deplâng pierderile provocate de aceste întreruperi de electricitate, considerate de anumite persoane ca fiind demne "de lumea a treia".

Joi dimineață, PG&E a restabilit alimentarea cu electricitate pentru 137.000 de clienți. Însă alți rezidenți ar putea fi obligați să aștepte alte câteva zile înainte de a avea din nou curent electric în locuințele lor, pentru ca angajații furnizorului PG&E să aibă timpul necesar de a inspecta instalațiile companiei, după îndepărtarea pericolului.

Costurile totale generate de cele 48 de ore de întreruperi ale alimentării cu electricitate ar putea ajunge la 2,6 miliarde de dolari, a declarat pentru CNN Michael Wara, expert în politică energetică și climatică în cadrul Universității Stanford.

Steagul roșu pentru risc de incendii a fost arborat și în sudul Californiei, unde furnizorul Edison a decis, de asemenea, să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru 13.000 dintre clienții săi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău