RIDICAȚII - MĂRTURII DIN SIBERIA | „Vologhiță, noi am crezut că ai murit și ți-am făcut în fiecare an câte un parastas” (AUDIO)

  • 28 August 2021 16:38
0%
00:00:00
00:00:00

Vladimir Strătilă, născut în 1919, în satul Ordășei (Telenești), în familia lui Ștefan și Eufrosinia Strătilă, țărani basarabeni care munceau pământul. A fost ostaș în Armata Română,  în Marina Regală, la Constanța. Purta pe cap boneta de marinar cu inscripția regalității. Cânta cântece patriotice românești „Treceți, batalioane române, Carpații”, „Nu uita că ești român”. 28 iunie 1940 i-a schimbat destinul ca și multor altor zeci de mii de basarabeni care au fost duși în pustietățile Siberiei. La vârsta de 23 de a fost luat din drum și dus într-o direcție necunoscută. Familia sa nu a știut nimic de el timp de 7 ani, iar mama i-a făcut în tot acest răstimp parastase. A tăiat păduri, a lucrat în minele  de cărbune, alături de alți tineri înfometați, slăbiți de boală, înghețați de frig și plini de păduchi.

A rezistat atrocităților comuniste, trăind până la 92 de ani. A fugit din gulag, iar drumul spre casă a durat luni de zile, relatează fiica sa Silvia Strătilă, din poveștile pe care i le-a povestit tatăl său: „Era atât de slăbit și de flămând, mergând pe câmpii și ogoare. Îmi zicea că tot mergând așa nici nu și-a dat seama cum a sărit râul Cula. El își amintea foarte bine că a sărit râul Cula, care era destul de larg, dar l-a sărit de partea cealaltă. A ajuns în satul părinților, Ordășei, avea o barbă mare, era pletos, neîngrijit, ostenit, flămând, slăbit. Și pentru că părinții nu-l văzuse șapte ani s-a gândit atunci să nu intre direct la părinți în casă, dar a mers la o vecină și rudă cu părinții. Ea a căzut în genunchi și a început să bocească, pentru că tot satul și părinții l-au crezut mort. El a rugat-o să-i cheme părinții, dar să nu le spună că a venit. Vecina confuză de această întâlnire și de bucurie totodată, s-a dus la ei și le spune: haideți la mine, că a venit Vologhiță, dar să nu spuneți la nimeni... Când l-au văzut părinții l-au îmbrățișat, iar primul lucru pe care i l-a spus mama a fost: „Vologhiță, noi am crezut că ai murit și ți-am făcut în fiecare an câte un parastas”.

Descriere FOTO: Vladimir Strătilă cu camaradul Gheorghe Negură, în Marina Regală

RIDICAȚII - MĂRTURII DIN SIBERIA | „Vologhiță, noi am crezut că ai murit și ți-am făcut în fiecare an câte un parastas” (AUDIO)

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău