Rezultatul alegerilor din SUA: Duș rece pentru republicani, iar situația se poate înrăutăți. Democrații președintelui Biden - rezultat mult peste așteptări
-
09 Noiembrie 2022 18:43
Nu a fost deloc noaptea dorită de Republicani, acel mare „zid roșu” pe care Donald Trump și ceilalți lideri republicani l-au anunțat nu doar că nu a venit, dar victoria în Camera Reprezentanților, dar mai ales la Senat, e în mare pericol.
Partidul Democrat (al președintelui Joe Biden) a reușit cifre multe peste așteptări, scrie Defense Romania.
Iată ce știm până acum:
Dacă la Senat (camera superioară a Congresului) avem un echilibru aproape perfect, în Camera Reprezentanților (camera inferioară) republicanii au câștigat 199 mandate (potrivit predicțiilor CNN și Fox News) iar democrații 178.
Republicanii au nevoie de 218 mandate pentru a controla Camera. Deși sunt așteptate încă rezultate din state considerate „albastre” (democrate), e posibil ca republicanii să atingă acest prag, dar bătălia nu e pierdută.
Alegerile au fost un duș rece pentru republicani: Chiar și controlul Camerei e sub semnul întrebării
În orice caz, chiar dacă republicanii vor deține majoritatea, președintele Joe Biden va avea drept de veto pe proiectele de legi care vor fi propuse.
Însă estimările privind o majoritate covârșitoare „roșie” (republicană) la Cameră cu 245-265 de mandate sunt departe de a se fi adeverit.
La Senat, unde victoria era cea mai importantă, republicanii au nevoie de o minune pentru a câștiga
La Senat lupta e una la baionetă iar controlul Senatului e decisiv.
Senatul are o importanță capitală. Dacă Camera inițiază proiecte legislative, Senatul american are „ultimul cuvânt”. Puterea legislativă e practic împărțită între cele două. Senatul are o influență majoră asupra bugetului Statelor Unite ale Americii.
Față de Camera Reprezentanților există câteva competențe exclusive ale Senatului: În primul rând Senatul poate accepta sau respinge nominalizările făcute de Președinte, de la ambasadori până la judecători. Mai mult, coordonarea politicii externe și a tratatelor internaționale intră în atribuția Senatului. Doar Senatul american are puterea de a încheia tratate internaționale.
La Senat avem egalitate perfectă: În prezent, din cele 100 de mandate, democrații au asigurate 48 de mandate iar republicanii tot 48.
Se dau lupte la baionetă în 4 state care vor decide controlul Senatului:
- Wisconsin: Republicanul Johnson conduce la mustață cu 50.5% în fața democratului Barnes creditat cu 49%. Au fostt numărate 94% din voturi
- Arizona: Democrații sunt în avataj. Mark Kelly e creditat cu 51.9% față de republicanul Blake Masters cu 45.9%. Au fost numărate 68% din voturi
- Georgia: Și aici democrații sunt în avantaj. Raphael Warnock e creditat cu 49.2%, în timp ce republicanul Herschel Walker a strâns 48.7% din voturi. Au fost numărate 96% din voturi
- Nevada: Avantaj republicani. Fostul procuror general al statului Adam Laxalt conduce cu 49.9% în cursa cu democratul Cortez Masto cotat la 47.2%
Chiar și o egalitate de 50-50 în Senat convine democraților. Constituția prevede ca vicepreședintele SUA, care e și liderul Senatului, să decidă asupra unui act legislativ în cazul unei egalități. În prezent vicepreședintele SUA e democrata Kamala Harris.
Așadar, pentru republicani va fi foarte dificil să mai câștige Senatul.
Totuși, de subliniat că până în prezent, din cele 35 de locuri puse la bătaie la Senat, republicanii au câștigat 19 iar democrații doar 12. Insuficient însă.
Rezultatul actual e departe de preconizările unui Senat dominat de republicani cu 53 sau chiar 54 de voturi.
Candidații susținuți de Trump au obținut rezultate modeste
Important de reținut e că Partidul Democrat (al președintelui Joe Biden) a reușit victorii în state cheie care s-ar putea dovedi decisive, cel mai elocvent exemplu fiind victoria la Senat din statul Pennsylvania a democratului John Fetterman în fața candidatului trumpist Mehmet Oz.
Și, că veni vorba despre candidații susținuți de Donald Trump, lucrurile nu stau bine pentru aceștia, dar nici nu sunt dramatice:
- Pentru poziția de guvernatori candidații susținuți de Trump au câștigat 2 locuri, au pierdut 3 iar rezultatele în alte 4 state sunt așteptate.
- La Cameră republicanii susținuți deschis de Trump au câștigat 2 locuri, au pierdut 4, alte 11 locuri încă se joacă.
- Situația stă mai bine la Senat unde trumpiștii au câștigat 5 bătălii cu democrații, au pierdut una iar rezultatele din încă 5 state sunt așteptate.
În concluzie, bătălia pentru Senat se va juca până la ultimul vot, în Georgia existând posibilitatea să cunoaștem rezultatul final abia pe 6 decembrie.
Dar, per total, republicanii sunt departe de acel „big win” preconizat și probabil s-ar mulțumit în actualul context doar cu controlul Camerei Reprezentanților.