Rezultatele activităților dedicate lunii Diasporei. Adrian Băluțel: „Guvernul își dorește ca acest format de dialog să continue în fiecare an”

  • 21 August 2023 12:18
Rezultatele activităților dedicate lunii Diasporei. Adrian Băluțel: „Guvernul își dorește ca acest format de dialog să continue în fiecare an”

Peste 300 de conaționali au fost prezenți la Congresul Diasporei, unde s-a discutat despre reducerea taxelor consulare, oportunitățile de afacere de acasă, dar și despre perspectivele de dezvoltare economică a Republicii Moldova. Raportul și rezultatele activităților dedicate lunii Diasporei a fost prezentat astăzi, 21 august, de către secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel într-o conferință de presă. 

Guvernul Republicii Moldova își dorește ca acest format de dialog să continue în fiecare an, pentru că diaspora este cea care contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, a declarat Adrian Băluțel.

„În acest an pentru prima dată am reunit 100 de copii în format fizic pentru o tabără de zece zile. În cadrul taberei cei 100 de copii din 21 de țări au vorbit limba română, s-au întâlnit cu reprezentanții statului, au făcut excursii în țară și s-au reconectat cu patria lor. Ne dorim mai mulți copii și mai des să vină acasă. De aceea, tabăra Dor va continua. Pe data de 18 august a fost realizat Congresul Diasporei – activitate în care noi raportăm ce s-a realizat pentru diaspora Republicii Moldova. Am vorbit cu peste 300 de reprezentanți din diasporă, despre taxele consulare care au fost reduse, serviciile consulare disponibile pentru diaspora, oportunitățile de afacere de acasă.  Pentru prima dată din 2014, anul acesta a fost revigorat formatul în cadrul forumului de afaceri pentru diaspora. Astfel, am discutat în mod special programele de organizații - Diaspora Business Forum pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Pe tot parcursul evenimentelor am vorbit despre cele 41 de proiecte care sunt implicate cu suportul diasporei, acasă prin intermediul programului DAR. De asemenea, am discutat despre cele 16 proiecte culturale care se întâmplă cu suportul biroului pentru relații cu diaspora în diaspora”, a spus Adrian Băluțel.

Amintim că în acest an, pe lângă alte activități, Zilele Diasporei au fost marcate prin două evenimente majore: Congresul Diasporei (18 august) și Diaspora Business Forum (19 august). 

Zilele Diasporei au fost organizate cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău