Rezultat strâns la alegerile legislative în Muntenegru

  • 31 August 2020 15:05
Rezultat strâns la alegerile legislative în Muntenegru

Partidul pro-occidental al președintelui muntenegrean Milo Djukanovic riscă să piardă puterea pentru prima dată în ultimele trei decenii, în urma alegerilor legislative de duminică încheiate cu un rezultat strâns, dar care dau un foarte ușor avantaj opoziției, relatează AFP, scrie Agerpres.

În urma numărării complete a voturilor, comisia electorală a anunțat că formațiunea președintelui Milo Djukanovic, Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS), a obținut 35,06% din voturi, în timp ce alianța pro-rusă și pro-sârbă ''Pentru Viitorul Muntenegrului'', formată în special din partide naționaliste sârbe, se află pe locul doi, cu 32,55% din voturi.

Alianța ''Pacea este Națiunea Noastră'', alcătuită din partide de centru, de asemenea adversare ale DPS, este pe locul trei cu 12,52% din voturi. O altă alianță, condusă de formațiunea ecologistă Acțiunea Reformă Unită (URA), are 5,33%.

Deși este pe primul loc, DPS a obținut cel mai slab scor electoral de la declararea independenței, rezultat pus de analiști pe seama saturației alegătorilor față de un guvern acuzat de corupție și de acaparare a resurselor statului. O altă explicație este legea asupra libertății religioase care a declanșat o controversă cu Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), întrucât deschide calea trecerii în proprietatea statului a sute de biserici și mănăstiri ale SPC. Circa 30% dintre locuitorii Muntenegrului se declară sârbi și dezbaterea în jurul identității naționale este foarte sensibilă.

Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS) nu a pierdut niciodată vreun scrutin și Milo Djukanovic conduce țara aproape neîntrerupt de la destrămarea Iugoslaviei. Reformist dinamic în opinia unora, ori autocrat corupt, conform altora, el este cel care a condus separarea Muntenegrului de Serbia în 2006 și intrarea țării sale în NATO, precum și apropierea de UE.

Însă anul acesta, DPS a fost nevoit să se confrunte cu o tabără pro-sârbă de dreapta revigorată și care cere strângerea legăturilor cu Belgrad și Moscova.

Conform proiecțiilor comisiei electorale, opoziția ar urma că obțină o majoritate de un singur loc în parlament, respectiv 41 de deputați din 81. Nu se știe însă în ce măsură această opoziție, formată dintr-o tabără naționalistă sârbă și una de inspirație civică și liberală, ar putea crea o alianță viabilă.

Partidele urmează să inițieze negocieri post-electorale, în timp ce Djukanovic trebuie să desemneze formațiunea însărcinată cu formarea guvernului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău