Rezoluție de sprijin pentru Republica Moldova, adoptată de oficiali europeni la Chișinău: „Reafirmăm dedicarea națiunilor UE față de perspectiva de aderare a Republicii Moldova”

  • 04 Noiembrie 2023 18:22
Rezoluție de sprijin pentru Republica Moldova, adoptată de oficiali europeni la Chișinău: „Reafirmăm dedicarea națiunilor UE față de perspectiva de aderare a Republicii Moldova”

Republica Moldova va beneficia în continuare de sprijin în procesul de aderare la Uniunea Europeană și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a populației. O rezoluție care specifică acest lucru a fost aprobată astăzi, în cadrul reuniunii președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe, găzduită de Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, United4Moldova, arată un comunicat al Parlamentului Republicii Moldova.

Cei peste 80 de participanți la reuniune, reprezentanți ai diferitor state membre ale Uniunii Europene, au recunoscut și au salutat progresul înregistrat de Republica Moldova în reforma sectorului judiciar, eforturile susținute de deoligarhizare și de combatere a corupției, în pofida interesului înrădăcinat și a provocărilor. Rezoluția reprezintă o reafirmare a dedicării națiunilor UE față de perspectiva de aderare a Republicii Moldova, o recunoaștere a faptului că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană. Totodată, documentul subliniază rolul sprijinului acordat de comunitate europeană pentru o Europă mai rezilientă și mai unită.

Astfel, participanții la reuniune și-au exprimat determinarea de a acorda în continuare asistență Republicii Moldova, în contextul atingerii obiectivului de aderare la UE, de reformă a țării și de îmbunătățire a condițiilor de viață a cetățenilor. „Acest angajament reflectă devotamentul nostru neclintit față de modelarea unui viitor care să nu fie doar prosper, dar și profund armonizat cu aspirațiile cetățenilor moldoveni”, se stipulează în Rezoluție.

Totodată, prin rezoluția aprobată se face apel la Comisie și la Consiliul European să continue să susțină lupta Moldovei pentru democrație și reafirmarea deciziei suverane a Republicii Moldova de a-și urma calea de dezvoltare.

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit astăzi, în premieră, reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările Uniunii Europene. Pe parcursul întregii zile, autoritățile de la Chișinău, împreună cu zeci de oficiali europeni au discutat despre perspectiva europeană a țării noastre și cum pot fi sprijinite eforturile de integrare europeană a Moldovei. La dezbateri au participat numeroși prieteni ai Republicii Moldova – parlamentari din diferite state membre ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Parlamentului European și diplomați. Reuniunea a avut loc pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău