Rezoluția aprobată duminică de protestatari va fi prezentată la Strasbourg în Parlamentul European

  • 02 Iulie 2018 13:45
0%
00:00:00
00:00:00

Liderii opoziției proeuropene vor pleca luni, 2 iulie, seara, la Strasbourg, pentru a prezenta în Parlamentul European, rezoluția adoptată duminică, 1 iulie, în cadrul unui protest antiguvernamental din Capitală. Protestatarii cer validarea alegerilor pentru primăria Chișinăului câștigate de Andrei Năstase și care au fost anulate de către instanțele de judecată.

Reprezentanții opoziției pro-europene din Republica Moldova, constituite din trei formațiuni politice de dreapta (PAS – PPDA și PLDM), pleacă la Strasbourg pentru a le prezenta parlamentarilor europeni rezoluția aprobată duminică în care protestatarii au manifestat împotriva guvernării și au cerut validarea mandatului primarului ales al Chișinăului Andrei Năstase, lider al Platformei Demnitate și Adevăr. 

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu, a declarat pentru Radio Chișinău liderii opoziției vor discuta cu partenerii europeni despre derapajele pe care le-a înregistrat  Republica Moldova.

„Începând cu seara zilei de astăzi și până joi vor fi mai multe întâlniri cu oficialii europeni: atât de la Parlamentul European, cât și de la Comisia Europeană. Vom prezenta rezoluția adoptată în cadrul protestului de duminică, 1 iulie.

Vom prezenta cu lux de amănunte derapajele pe care le-am înregistrat ca țară după deciziile dictate de Plahotniuc și Partidul Democrat justiției moldovenești, și care a avut doar rolul de ale oficializa, care sunt consecințele pentru termen lung și scurt și că asistăm la o instaurare a unei dictaturi”, a declarat Igor Grosu. 

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Ciubotaru, a declarat pentru Radio Chișinău că în cadrul acestei vizite ad-hoc, este preconizată o întrevedere cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

Liderii opoziției ar putea să participe și la dezbaterile de joi din Parlamentul European, unde se vor discuta cazuri de încălcare a drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în Republica Moldova și în alte câteva țări. 

„Plecarea aceasta nu este una standard, este legată inclusiv și de evenimentele din Republica Moldova și de șocul pe care l-au avut inclusiv partenerii europeni, vizavi de acțiunile actualei guvernări, care a mers la niște acțiuni fără precedent în Europa și în general într-un stat democratic”, spune  Viorel Ciubotaru.

Amintim că anularea alegerilor locale din Chișinău a fost criticată de oficiali de la Bruxelles, inclusiv de șefa diplomației europene Federica Mogherini și de comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn, precum și de către Departamentul de Stat al Statelor Unite.

După invalidarea alegerilor, în Capitală au avut loc mai multe proteste de amploare la care oamenii au manifestat împotriva guvernării și a ingerințelor în actul justiției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău