Rezervele valutare ating un nou nivel-record, potrivit BNM

  • 29 Septembrie 2018 09:36
Rezervele valutare ating un nou nivel-record, potrivit BNM

Activele oficiale de rezervă au ajuns la un nou nivel-record - 3,028 miliarde dolari, în creștere cu 70,6 milioane dolari în comparație cu finele lunii august 2018, când acestea constituiau circa 2,97 miliarde de dolari. 

Comparativ cu situația de la începutul anului, rezervele s-au majorat cu aproape 220 milioane de dolari, iar față de nivelul de acum un an cu circa jumătate de miliard de dolari, potrrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Datele că cea mai mare parte din rezerve, respectiv 1,55 miliarde de dolari sunt menținute în valori mobiliare, iar 1,47 miliarde de dolari reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate.

Creșterea rezervelor valutare este determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor, intrările de la Fondul Monetar Internațional, intervențiile BNM pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută, dar și ca urmare a veniturile de la gestionarea rezervelor valutare etc.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaționale brute) sunt activele disponibile în orice moment și controlate de către BNM în scopul finanțării directe a dezechilibrului balanței de plăți, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanței de plăți prin efectuarea intervențiilor pe piața valutară în scopul realizării politicii monetare și valutare ale BNM, precum și în alte scopuri.

Pe 31 ianuarie 2018, rezervele valutare au ajuns la nivelul de 2,9 miliarde dolari, după care au scăzut puțin și au revenit la un nivel mai mare de 2,9 miliarde abia pe 6 iulie 2018, amintește Mold-Street.com

De notat că pe parcursul anului 2017 activele oficiale de rezervă s-au majorat cu circa 597 de milioane dolari, sau cu 27%, față de anul 2016, când acestea s-au majorat cu 470 milioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău