Rezervele valutare ale BNM au ajuns la un nou nivel-record, grație FMI (Mold-street)
-
03 Septembrie 2021 15:20
Activele oficiale de rezervă și alte active valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au crescut în luna august cu circa 200 milioane de dolari și constituiau pe 26 august 3.976,1 milioane de dolari, transmite mold-street.com.
Acesta este cel mai înalt nivel din istorie al activelor oficiale de rezervă ale BNM, precizează sursa citată.
Creșterea a fost determinată de intrarea în conturile BNM a circa 235 milioane de dolari, mijloace în formă de drepturi speciale de tragere (DST) alocate pe 23 august de Fondul Monetar Internațional Republicii Moldova.
Banii, însă, nu vor sta mult pe conturile BNM. Ministerul Finanțelor a anunțat că resursele FMI „se vor utiliza pentru finanțarea necesităților bugetului de stat”.
Datele BNM arată că, în primele opt luni ale acestui an, valoarea activelor oficiale de rezervă a oscilat de la un nivel de aproximativ 3,78 miliarde de dolari, la începutul anului, la nivelul minim de 3,7 miliarde de dolari pe 2 aprilie, ca pe 26 august să ajungă la nivelul maxim de circa 3,98 miliarde de dolari.
Anul trecut valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu peste 730 milioane de dolari, aceasta fiind una dintre cele mai mari creșteri ale rezervelor valutare din istoria Republicii Moldova.
Potrivit datelor BNM, la finele anului 2020 65% din rezerva valutară era în dolari, în timp ce monedei unice europene îi revenea 26,6%. Restul rezervei valutare este în liră sterlină - 8,1%, iar celorlalte valute le revine o cotă minusculă de 0,1%.
Doar o mică parte, estimată la 4,3 milioane de dolari, din activele oficiale de rezervă sunt în aur.
La finele lunii martie 2021, liderul socialist, Igor Dodon, a propus ca circa 20 miliarde de lei (peste un miliard de dolari) să fie scoși din rezerva oficială pentru a susține populația și companiile.
Atât experții, cât și Banca Națională susțin că o astfel de inițiativă ar putea avea efecte grave pentru economie: de la deprecierea leului, la creșterea prețurilor, pierderea asistenței externe etc.