Revoluție în Sri Lanka. Președintele a fugit, protestatarii au dat foc casei premierului

  • 09 Iulie 2022 19:29
Revoluție în Sri Lanka. Președintele a fugit, protestatarii au dat foc casei premierului

Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt, sâmbătă, reședința președintelui Gotabaya Rajapaska, din Colombo, capitala statului Sri Lanka, cerând demisia acestuia. Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial. Oamenii au cerut demisia președintelui chiar din reședința acestuia. Ulterior, au mers și la reședința premierului și i-au dat foc.

Președintele Gotabaya Rajapaksa, a fugit sâmbătă din reședința sa oficială din capitala Colombo, cu câteva minute înainte ca ea să fie luată cu asalt de manifestanți care i-au cerut demisia, a declarat pentru AFP o sursă din domeniul apărării, potrivit Agerpres.

"Președintele a fost escortat într-un loc sigur", a precizat această sursă. "Este în continuare președintele, este protejat de o unitate militară", a adăugat ea.

Canalele de televiziune locale au difuzat imagini cu sute de persoane escaladând gardurile palatului prezidențial din centrul capitalei.

De asemenea, casa premierului din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a fost incendiată, după ce au avut loc ciocniri între protestatari și poliție chiar în fața reședinței din Colombo. Protestatarii au reușit în cele din urmă să pătrundă pe proprietate și i-au dat foc.

Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a acceptat să demisioneze după ce șefii de partid din parlament au cerut demisia sa și a președintelui.

Purtătorul de cuvânt al premierului, Dinouk Colambage, a spus că Wickremesinghe le-a spus parlamentarilor că va demisiona când toate partidele s-au pus de acord pe formarea unui nou guvern.

Zeci de mii de persoane au participat anterior la o manifestație în cadrul căreia s-a cerut demisia lui Gotabaya Rajapaksa, considerat responsabil de criza economică fără precedent care lovește Sri Lanka și care a provocat o inflație galopantă și grave penurii de carburant, electricitate și alimente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău