Revoltele din Kazahstan: Tokayev spune că Rusia va începe să-și retragă soldații de joi . Președintele a numit un nou premier. Numărul arestaților a urcat la 10.000

  • 11 Ianuarie 2022 09:32
Revoltele din Kazahstan: Tokayev spune că Rusia va începe să-și retragă soldații de joi . Președintele a numit un nou premier. Numărul arestaților a urcat la 10.000

Blocul militar al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condus de Rusia va începe să-și retragă trupele din Kazahstan peste două zile, a declarat marți președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev în fața parlamentului, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Porivit sursei citate, retragerea trupelor CSTO va dura apoi zece zile, a spus el. Kazahstanul a cerut asistență militară CSTO pe fondul tulburărilor violente de săptămâna trecută.

Forțele de securitate din Kazahstan au reținut 9.900 de persoane în legătură cu tulburările de săptămâna trecută, a anunțat marți ministerul de interne al acestei națiuni din Asia Centrală.

Tot marți, Tokayev l-a nominalizat pe Alikhan Smailov pentru funcția de prim-ministru, iar camera inferioară a parlamentului l-a votat rapid în timpul unei sesiuni transmise în direct la televiziunea de stat.
 
Smailov, în vârstă de 49 de ani, a ocupat funcția de prim-viceprim-ministru în cabinetul anterior, pe care Tokayev l-a demis săptămâna trecută pe fondul revoltelor.

Președintele rus Vladimir Putin a revendicat luni victoria în apărarea Kazahstanului de ceea ce el a descris drept o „revoltă teroristă” susținută de străini și a promis liderilor altor state ex-sovietice că o alianță condusă de Moscova îi va proteja și pe ei.

Președintele Tokaev a afirmat luni că la revoltele de săptămâna trecută au participat de asemenea combatanți străini veniți din alte țări ale Asiei Centrale, Afganistan și Orientul Mijlociu.
 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău