Revoltele din Kazahstan: Numărul celor arestați a crescut la 8.000 / „Focarele teroriste” au fost neutralizate, spun autoritățile

  • 10 Ianuarie 2022 10:47
Revoltele din Kazahstan: Numărul celor arestați a crescut la 8.000 / „Focarele teroriste” au fost neutralizate, spun autoritățile

Forțele de securitate din Kazahstan au reținut până luni un total de 7.939 de persoane din cauza tulburărilor de săptămâna trecută, cele mai grave episoade de violență din istoria post-sovietică a națiunii din Asia Centrală, transmite Reuters, citând ministerul kazah de interne.

Situația din țară s-a stabilizat și este acum sub control, a transmis luni Comitetul de Securitate Națională din Kazahstan ."Focarele amenințărilor teroriste" au fost neutralizate, a adăugat Comitetul într-un comunicat.

Clădirile guvernamentale au fost capturate pentru scurt timp sau incendiate în mai multe orașe săptămâna trecută, în timp ce protestele inițial pașnice împotriva creșterii prețurilor la carburanți au devenit violente.

Autoritățile au dat vina pentru violențe pe "extremiști" și "teroriști", acuzând că unii dintre ei sunt străini.

Karim Masimov, fostul șef al Comitetului de Securitate Națională, a fost reținut sub suspiciunea de trădare săptămâna trecută, la câteva zile după ce președintele Kassym-Jomart Tokayev l-a demis.

Tokayev și-a demis, de asemenea, cabinetul, a emis ordine de deschidere a focului contra manifestanților pentru a pune capăt tulburărilor și a declarat starea de urgență în această națiune bogată în petrol, cu 19 milioane de locuitori.

De asemenea, el a cerut unei alianțe militare conduse de Rusia să trimită trupe, despre care guvernul spune că au fost desfășurate pentru a păzi obiective strategice.

Presa rusă și de stat a raportat că 164 de persoane au fost ucise în timpul confruntărilor, citând o postare guvernamentală pe rețelele de socializare. Dar autoritățile sanitare și polițienești nu au confirmat cifra, iar postarea de pe rețelele de socializare a fost apoi ștearsă.

"Cred că a existat un fel de conspirație în care au fost implicate forțe distructive interne și anumite forțe distructive străine", a declarat luni secretarul de stat Yerlan Karin la televiziunea de stat, fără a numi vreun suspect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău