REVISTA PRESEI/ Ziarul Național, Nicolae Negru: „Pleacă, Dodon, cât mai repede, ajunge cât rău ai făcut!”

  • 12 Decembrie 2020 13:04
REVISTA PRESEI/ Ziarul Național, Nicolae Negru: „Pleacă, Dodon, cât mai repede, ajunge cât rău ai făcut!”

Revista presei din 12.12.2020

 În Ziarul Național, Nicolae Negru scrie despre „bombele” ascunse în sân la Dodon. Autorul scrie că Dodon nu e sincer, vorbele sale sunt fățarnice, perfide, iar faptele spun altceva. Pe de o parte, e o invită pe Maia Sandu la discuții privind „situația dințară”, menționând (fals) că el și ea au fost votați „aproape în mod egal” de alegători, iar de cealaltă parte, el pârjolește totul în urma sa, instalează „bombe” legislative sub fundamentul R. Moldova, pregătit să le explodeze odată cu preluarea funcției prezidențiale de către noul președinte. Autorul se referă la inițiativele lingvistice care inflamează spiritele și ridică pe diferite părți ale baricadei, ca în anii 80-90, pe vorbitorii de limbă română și pe cei de limbă rusă, la elementele propuse de Dodon de federalizare a R. Moldova, oferindu-i Autonomiei Găgăuze  dreptul la veto în chestiuni legate de administrarea teritoriului și statului.  Dodon subminează relațiile cu FMI, torpilează relațiile cu SUA, atacă în mod nedemn, ticălos, prin interpuși, pe reprezentantul UE, notează autorul. În loc să plece onorabil, el încearcă să lase cât mai mult rău, „pârjolul” în urma sa. De aceea, înfrângerea lui Dodon e un semn că norocul mai vizitează din când în când R. Moldova. Săi spunem: „Pleacă , Dodon, cât mai repede, ajunge cât rău ai făcut!”, scrie N. Negru în Ziarul Național.

 

Dodon a pierdut în instanță, dar e prea puțin, scrie Alina Radu, într-un editorial din Ziarul de Gardă. La 30 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a luat decizia că Igor Dodon a emis declarații false, defăimătoare, calomnioase și denigratoare, care au fost inserate în pliante răspândite pe larg și în spoturi video difuzate la mai multe posturi TV.  Peste câteva zile, Curtea Supremă de Justiție a menținut aceeași hotărâre. Președintele în exercițiu a difuzat informații false ca să își adjudece superioritatea asupra contracandidatei sale. Adică, un șef de stat a arătat fiecărui cetățean al R. Moldova că, fiind în exercițiul funcțiunii, fiind salariat din banii publici, și-a creat o fabrică de falsuri care au fost tirajate și distribuite cu bună știință. Problema este amplificată de alți doi factori: aceste calomnii și falsuri au fost elaborate și emise în timp ce președintele era deservit de diverși consilieri pe probleme de drept, justiție, mass-media, drepturile omului – toți plătiți din bani publici. Mai mult decât atât, produsele electorale, calificate de către instanță drept false, calomnioase, neconforme legislației, cu atât mai mult statutului de lider de stat, deci producerea acestor calomnii descalificante a fost achitată din fondul electoral care, implicit, conține și bani publici, scrie autoarea. Și mai trist este că președintele R. Moldova Igor Dodon a fost, pe parcursul celor 4 ani, garantul Constituției și al tuturor drepturilor umane… Dar Dodon a comis un rău și mai mare decât calomnierea contracandidatei sale Maia Sandu. Președintele statului a dat de înțeles tuturor demnitarilor, tuturor funcționarilor, tuturor politicienilor, tuturor justițiabililor și, pur și simplu, tuturor cetățenilor, inclusiv copiilor, că se poate să produci falsuri și calomnii pe bani publici, să le distribui peste tot și nu vei păți nimic, absolut nimic”, scrie Ziarul de Gardă.

 

Cotidianul reține comentariul lui Golovatiuc privid propunerea lui Dodon de a-l numi ambasador în Federația Rusă. Deși nu a ocupat nicio funcție în sfera diplomației, deputatul socialiștilor Vladimir Golovatiuc este propunerea Republicii Moldova pentru a fi ambasador în Federația Rusă, a anunțat, vineri, 11 decembrie, Igor Dodon, după ce Andrei Neguță a fost rechemat în urma scandalului cu anabolizante. Parlamentarul PSRM a declarat că deja a acceptat propunerea președintelui în exercițiu, menționând că încă nimic nu este bătut în cuie și rămâne de văzut dacă va ocupa fotoliul diplomatic. „Posibil voi fi ambasador. Eu cunosc foarte bine realitățile din Federația Rusă. Acolo am trăit aproximativ 13 ani. Cu ce este legată această propunere ca să fiu numit ambasador, eu nu știu, dar nici nu sunt foarte interesat. A fost propunerea din partea președintelui Igor Dodon și în actualele condiții am acceptat-o. Nu știu cum se va termina această istorie, dar pot menționa că în repetate rânduri am spus despre atribuțiile Ambasadei Republicii Moldova în străinătate”, a declarat Vladimir Golovatiuc la RTR Moldova.

 

Partida drogurilor s-a prăbușit, titrează Gazeta de Chișinău. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost rechemat după scandalul cu contrabandă cu steroizi anabolizanți. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat joi într-o conferință de presă că în cazul contrabandei cu anabolizante ar fi implicați apropiați ai lui Igor Dodon, printre care fratele său, Alexandru.  „Implicarea Ambasadei Moldovei în Federația Rusă este incontestabilă, dar și implicarea directă a ambasadorului Andrei Neguța, care este acoperit de Igor Dodon”, a declarat și deputatul Lilian Carp.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău