Revista presei internaționale | Trump este pregătit de război în Marea Chinei de Sud?

  • 25 Ianuarie 2017 09:39
Revista presei internaționale | Trump este pregătit de război în Marea Chinei de Sud?

Revista presei internaționale

Prin începutul năvalnic al mandatului său, președintele Donald Trump reușește în continuare să acapareze atenția presei internaționale. În câmpul vizual al ziarelor străine își găsește un loc important și decizia Curții Supreme de la Londra, care obligă guvernul să consulte Parlamentul înainte de declanșarea procedurilor vizând ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Totodată, publicațiile apărute în marile capitale ale lumii scriu și despre rezultatul conferinței de la Astana, privind conflictul din Siria.

"Trump a semnat un ordin care declară ziua învestiturii sale drept "Zi națională de devoțiune patriotică", scrie Washington Post. Același cotidian din capitala Americii apreciază că prin abrogarea acordului comercial trans-pacific, președintele "i-a oferit Chinei o mare victorie". Mai ales că, după cum aflăm din Financial Times, "capitalele asiatice privesc spre Beijing, după retragerea lui Trump din cadrul pactului transpacific", Australia fiind deschisă la ideea menținerii pactului, având în rolul de coordonator China în locul SUA, deși Tokyo are îndoieli.

La rândul său, China îndeamnă Statele Unite la reținere în privința Mării Chinei de Sud, după comentariile intransigente făcute de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, care a afirmat că America nu va permite accesul Chinei la insulele din apele "internaționale", scrie Wall Street Journal.

Astfel că, Washington Post se întreabă dacă "Trump este pregătit de război în Marea Chinei de Sud?" Același neobosit șef al guvernului american "readuce în actualitate conducta petrolieră Keystone, a cărei construcție fusese blocată de președintele Obama", relatează New York Times, cu mențiunea că este vorba de un "proiect care a provocat controverse care au durat mai mulți ani, pe marginea balanței dintre producția de energie și prevenirea schimbării climatice". Și tot New York Times scrie că "Israelul aprobă o extindere de proporții a construcțiilor în Cisiordania", semnalând că, la doar câteva zile de la începutul mandatului noii administrații americane, statul evreu se simte mai liber să anuleze restricțiile.

La rândul lor, "palestinienii cer o acțiune internațională 'imediată'", consemnează Le Soir din Belgia. Cât despre conferința de la Astana, privind Siria, aceasta "s-a încheiat fără un succes sau eșec, printr-o declarație comună a Moscovei, Ankarei și Teheranului", constată Le Monde.

Liberation menționează că deși "părțile siriene nu au reluat dialogul, rebelii sunt invitați la viitoarea conferință, care va avea loc la Geneva", în vreme ce "sponsorii negocierilor de la Astana au încheiat un târg privind salvarea fragilului armistițiu", relatează The Guardian. Însă pe primele pagini ale presei britanice se află știrea privind Brexit. "Parlamentarii obțin votul privind startul procesului" de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană", titrează The Times, atenționând totuși că "blocarea rezultatului referendumului ar fi sinucidere politică".

The Telegraph remarcă promptitudinea guvernului de la Londra, care "va înainta legislativului legea referitoare la începerea procesului de retragere din Uniunea Europeană 'în câteva zile'".

"Brexit se întoarce în regatul politicii", conchide Financial Times. Iar de la Bruxelles, EUobserver consideră că "este improbabil ca legislatorii să mai oprească" procesul. Între timp, aflat în vizită la Berlin, "candidatul prezidențial francez Francois Fillon a încercat să o convingă pe Angela Merkel să adopte o atitudine mai amicală față de Rusia", ne informează aceeași publicație europeană. Și tot aici citim că "Uniunea Europeană își va intensifica măsurile de contracarare a propagandei rusești și islamiste", înaintea alegerilor care vor avea loc în Germania și în Franța și după o serie de atacuri teroriste.

"Rusia încearcă să influențeze rezultatul alegerilor care vor avea loc anul acesta în Franța, Germania și Olanda, folosindu-se de știri false", atenționează The Telegraph. "Există o enormă campanie de dezinformare de amploare, cel puțin parțial organizată, împotriva UE, a politicienilor săi și a principiilor sale", punctează și Der Spiegel.

Să mai notăm că în presa internațională regăsim și articole despre situația din România. "Președintele român convoacă un referendum privind proiectul de grațiere", titrează jurnalul belgian Politico, explicând că "decizia intervine cu două zile înainte de discutarea de către Comisia Europeană a ultimului ei raport privind progresele realizate de România în domeniul eradicării corupției și îmbunătățirii independenței justiției". "România se apropie treptat de o criză politică", constată publicația New Europe, iar "întrebarea care se pune este dacă aceasta este o coliziune între două familii politice sau o înfruntare privind natura sistemului politic".

În alt registru, din cotidianul italian La Stampa aflăm că "începând din 24 ianuarie, la Teatrul Gombetti din Torino se joacă o piesă a apreciatului dramaturg român Matei Vișniec. Un spectacol intitulat "Troppi ormai su questa vecchia chiatta" ("Deja prea mul?i pe-acest șlep vechi"), care tratează în principal tema migrației, cu întrebările morale și contradicțiile unui continent care nu știe cum să facă față acestei situații", precizează cotidianul italian.

Adriana Buzoianu, RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1 m/s
Sat
17
Sun
15
Mon
15
Tue
17
Wed
14

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău