Revista presei internaționale | Suedia a început cel mai mare exercițiu din ultimii 20 de ani

  • 12 Septembrie 2017 08:27
Revista presei internaționale | Suedia a început cel mai mare exercițiu din ultimii 20 de ani

În Statele Unite, americanii au comemorat una dintre cele mai cumplite zile din istoria națiunii lor, tragicele atentate de la 11 septembrie 2001, scrie presa internațională. Mii de rude ale victimelor, supraviețuitori, salvatori și oficiali au adus un omagiu celor dispăruți și au adresat mesaje de consolare celor rămași.

Președintele Donald Trump a participat la ceremoniile de comemorare, printr-un moment de reculegere la Casa Albă și un discurs la Pentagon, relatează CNN. "Valorile noastre vor dăinui, națiunea noastră va rezista, nimeni nu va putea intimida America", a asigurat Trump, citează revista Time. Totuși, The New York Times crede că memoria victimelor nu mai este onorată cum se cuvine, iar locul zilei de 11 septembrie în povestea Americii a sfârșit prin a fi aproape opusul tragediei de la Pearl Harbor. Prima zi a infamiei a unit țara și i-a etalat forța fundamentală, dar a doua zi a scos la lumină declinul ei politic, deplânge The New York Times.

La Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își va prezenta miercuri viziunea asupra Europei, în așteptatul discurs despre starea Uniunii, care va deschide noua sesiune politică a blocului comunitar, anunță EUObserver. 

La Londra, un act politic major, Legea abrogării, dă bătăi de cap Parlamentului britanic, testând totodată autoritatea guvernului minoritar al premierului Theresa May, scrie The Telegraph.

Acest nou pas spre Brexit este un un fel de punct fără întoarcere, apărut în momentul în care îndoielile și îngrijorările se acumulează în opinia publică britanică, crede Le Monde.

Între timp, fostul premier Tony Blair a recunoscut că formula granițelor deschise nu ar mai fi potrivită, punându-și numele pe un raport care îndeamnă la controale interne mai dure și la restricționări ale libertății de mișcare negociate în UE, adaugă The Independent. Același cotidian notează că numărul cetățenilor UE deportați din Regatul Unit a crescut vertiginos de la votul pentru Brexit, în pofida promisiunilor miniștrilor de garantare a drepturilor rezidenților.

Un nou sondaj apărut în Marea Britanie dezvăluie ce cred englezii despre vecinii lor europeni, anunță The Daily Mail. Ei consideră Franța cea mai nepoliticoasă țară, Danemarca, țara cea mai demnă de încredere, Irlanda, cea mai generoasă țară, Italia, cea mai atractivă, Germania, cea mai rezervată, și Grecia, cea mai furioasă, date fiind numeroasele proteste violente cu care s-a confruntat în ultimii ani.

Suedia, nealiniată militar, a început cel mai mare exercițiu din ultimii 20 de ani, cu susținerea unor contingente americane și europene, anunță EUObserver. Exercițiul masiv numit Aurora 17 include 20.000 de militari, 90% dintre ei suedezi, reprezentând jumătate din forțele armate ale țării, detaliază Newsweek. La exercițiul care se va derula de pe coasta vestică spre cea estică participă unități din Finlanda, Norvegia, Danemarca, Estonia, Lituania, Franța și SUA, precizează Miami Herald. Manevrele militare suedeze coincid parțial cu exercițiul rusesc Zapad 2017, cel mai amplu de la încheierea Războiului Rece, menționează Europe Online Magazine.

Exercițiul Zapad, organizat de Rusia și Belarus, este motivul pentru care îngrijoarea Vestului se amplifică, titrează The Washington Post. Aceste manevre vor etala o armată transformată în mandatul președintelui Vladimir Putin într-o forță eficientă, cu desfășurări în Siria și Ucraina, în ultimii ani, crede ziarul american. Mesajul politic al manevrelor Zapad și al prezenței navale sporite a Rusiei în Europa este "Nu vă atingeți de interesle rusești", crede Defense News. Mai mult, în Atlantic, unde Rusia are șase baze militare majore și capabilități navale specializate, inclusiv 40 de spărgătoare de gheață, se pot vedea din nou submarine strategice rusești, cu o intensitate ce o poate egala pe cea din era Războiului Rece, atenționează Defense News. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău