Revista presei internaționale: Zăngănit de arme în Orientul Mijlociu sau în Europa

  • 23 Februarie 2015 15:04
Revista presei internaționale:  Zăngănit de arme în Orientul Mijlociu sau în Europa

Zăngănit de arme în Orientul Mijlociu sau în Europa și necesitatea combaterii corupției la nivel înalt sunt doar două dintre numeroasele fenomene care atrag atenția presei internaționale.

“În Arabia Saudită, șefi militari din peste 20 de țări au discutat diverse modalități prin care ar putea veni în ajutorul armatei irakiene”, notează cotidianul de limbă arabă “Asharq al-Awsat”. Același ziar amintește că “actualul coordonator american al coaliției împotriva Statului Islamic, John Allen, anunțase de altfel că, în săptămânile următoare, armata irakiană va porni ‘o mare ofensivă terestră’ asupra teritoriilor irakiene cucerite de militanții Statului Islamic”. Așa cum era de așteptat, presa din Israel urmărește și ea cu atenție ultimele evenimente din zonele fierbinți ale Orientului Mijlociu.

Din cotidianul “Ha’aretz” aflăm că, în Yemen cel puțin, “facțiunile rivale au fost de acord cu formarea unui consiliu guvernamental interimar, încercând astfel să depășească criză politică provocată de rebelii houthi, care preluaseră puterea”. În privința Libiei însă, același ziar notează că “Statele Unite și Marea Britanie resping apelul Libiei vizând ridicarea embargoului impus de ONU asupra tranzacțiilor cu arament”. Potrivit reporterilor de la “Ha’aretz”, cele două țări au subliniat că,”dat fiind haosul creat în această țară, primordială este formarea unui guvern de uniune națională”. Și se pare că au dreptate, am zice noi, întrucât, după cum relatează cotidianul britanic “The Guardian”, “trei atentate cu mașini-capcană s-au soldat, joi, cu aproximativ 40 de morți și 70 de răniți”.

Europa nu este nici ea liniștită. În estul Ucrainei, luptele continuă: “separatiștii au preluat controlul asupra localității Cernuhino, din regiunea Luhansk”, anunță ziarul ucrainean “Korrespondent”. Și tot o publicație ucraineană, “Kyiv Post”, subliniază că “războiul dus de Rusia se mută în localitatea Mariupol, iar Vestul continuă să ignore realitatea”. În sfârșit, Grecia, cu economia și finanțele sale, continuă să preocupe Uniunea Europeană și mai ales țările din zona euro. În cotidianul elen “Kathimerini”, purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Sakellaridis, afirmă că “guvernul a făcut tot ceea ce trebuie ca să se ajungă la o soluție reciproc avantajoasă, iar responsabilitatea le revine acum altora”. Dar zvonul cel mai îngrijorător este lansat de săptămânalul german “Der Spiegel”, care afirmă că “Banca Centrală Europeană se pregătește pentru o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, gândindu-se acum cum ar putea rămâne intact restul zonei”. Cert este însă că, după cum relatează ziarul francez “Le Monde”, “Eurogrupul mai discuta încă, joi după-amiază, eventualitatea prelungirii cu încă șase luni a acordului vizând salvarea Greciei”, același ziar întrebându-se dacă “ziua de vineri se va termina printr-un acord în această privință”.

Dar ziarul american “The New York Times” este de altă părere, opinând că “atenția Europei trebuie să se concentreze mai puțin asupra datoriilor Greciei și mai mult asupra sistemului juridic al țării, întrucât o bună parte din banii de care Grecia duce acum lipsă au fost furați, iar corupția la nivel înalt rămâne o problemă”. Să fie România exemplul demn de urmat în această privință? După ce o laudă pe șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, săptămânalul britanic “The Economist” estimează că “s-ar putea ca eforturile României în combaterea corupției să fi fost rermarcate la Washington și Bruxelles, dar ele mai trebuie să aibă impact și asupra investitorilor străini. Premierul Ponta”, amintește săptămânalul, “tocmai s-a întors din America, unde a încercat să îi atragă pe investitori. Fără îndoială că el le-a vorbit mult despre doamna Kövesi și despre DNA”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău