Financial Times: China caută un aliat în UE pentru a lupta împotriva tarifelor impuse de SUA (Revista presei internaționale)

  • 09 Iulie 2018 10:25
Financial Times: China caută un aliat în UE pentru a lupta împotriva tarifelor impuse de SUA (Revista presei internaționale)

Negocierile dintre Satele Unite și Coreea de Nord pe tema denuclearizării peninsulei Coreea constituie una din temele care țin capul de afiș în presa americană.

Ziarele din Europa acordă atenție unor teme interne, precum convenirea unui acord privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, politica față de migranți sau summitul China - Europa Centrală și de Est, desfășurat la Sofia.

Statele Unite și Coreea de Nord au rămas cu impresii diferite după discuțiile purtate în timpul vizitei secretarului de stat american Mike Pompeo la Phenian. Ministerul de externe al statului comunist a acuzat administrația Trump că încearcă să-și impună solicitările de denuclearizare "ca un ganster", în timp ce șeful diplomației americane a calificat discuțiile drept "productive", relatează New York Times.

"Pompeo refuză anularea sancțiunilor care vizează Coreea de Nord", notează Financial Times. Citat de Washington Post, Mike Pompeo se grăbește să răspundă criticilor formulate de Phenian:

"Dacă aceste solicitări sunt gangsterești, atunci lumea este un gangster", a spus secretarul de stat american, făcând referire la faptul că cererile de denuclearizare a Coreii de Nord sunt susținute prin consens în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Același ziar din capitala americană informează că, la summitul desfășurat la Sofia, "premierul chinez a lăudat UE și a spus că trebuie păstrat comerțul liber". "În timp ce între China și Statele Unite s-a instalat un război comercial, premierul chinez Li Keqiang" s-a întâlnit cu lideri și firme din 11 state membre UE și cinci națiuni balcanice care aspiră să adere la blocul comunitar, punctează publicația Novinite de la Sofia.

Cu precizarea că așa-numita "cooperare 16+1" provoacă preocupări la Bruxelles și în țările mai bogate din Europa occidentală privind creșterea influenței chineze în regiunea est-europeană. "China caută un aliat în Uniunea Europeană pentru a lupta împotriva tarifelor impuse de Statele Unite", conchide Financial Times.

Cotidianele britanice relatează că premierul Theresa May a găsit o formulă considerată acceptabilă de cabinetul ei pentru acordul cu Bruxelles-ul pe tema Brexit. Însă acum când Londra a dat dovadă de flexibilitate, "guvernul se așteaptă ca Bruxelles-ul să răspundă la fel", scrie The Telegraph citându-l pe secretarul britanic al mediului care a atenționat că în caz contrar insularii sunt "pregătiți pentru o ieșire în lipsa unui acord" iar Theresa May "va trebui să se gândească la o retragere".

Italia anunță între timp că va înceta să acorde permise de ședere din motive umanitare, informează La Stampa. "Italia vrea să-și închidă porturile pentru vapoarele europene aflate în misiune de salvare și care au la bord migranți salvați în largul Libiei", consemnează și jurnalul belgian Le Soir.

Gazeta spaniolă ABC apreciază că "ideea italiană de înființare a unor centre de refugiați în Libia este de-a dreptul rizibilă".

Iar din Turcia, ziarul Sabah atenționează că valul de refugiați produs de recentele atacuri lansate de regimul Assad în sud-vestul Siriei a depășit 350.000. Mulți din acești oameni, împinși de confruntări la frontiera cu Iordania și Israelul, "nu găsesc nici măcar un cort unde să se adăpostească" și "nu beneficiază nici măcar de apă potabilă" în vreme ce "temperaturile ajung uneori și la 45 de grade Celsius iar furtunile din deșert îngreunează și mai mult viața refugiaților", adaugă ziarul turc.

Tema refugiaților și a conflictelor care îi pun pe drumuri s-a aflat de altfel și în centrul întâlnirii desfășurate la Bari, între Papa Francisc și 20 de capi ai bisericilor creștine din Orientul Mijlociu, catolici, ortodocși și protestanți, inclusiv patriarhul Constantinopolului, citim în La Stampa. Denunțând "indiferența care ucide" Orientul Mijlociu, suveranul pontif a spus că cei întruniți s-au rugat "pentru a invoca de la Domnul din ceruri acea pace pe care liderii lumii nu au reușit încă să o găsească", punctează ziarul italian. 

Pentru presa de la Ankara și nu numai, învestirea președintelui Recep Tayyip Erdogan constituie un eveniment de mare interes. Chiar înainte de începutul noului mandat, de data aceasta cu puteri extinse, președintele turc a emis un decret prin care va destitui peste 18.500 de angajați ai statului, inclusiv ofițeri de poliție, soldați și profesori universitari, care "au legături cu organizații teroriste și grupări care 'acționeaza împotriva securității naționale'", scrie Hurriyet, cu mențiunea că decretul ar putea fi ultimul de acest gen, putând indica o anulare a stării de urgență din Turcia începând chiar din 9 iulie.

Iar ziarul South China Morning Star ne anunță că "prin noua armă cu laser AK-47" care poate trage în ținte aflate la un kilometru distanță, "China transpune în viață Războiul Stelelor". Gazeta chineză face astfel prezentarea unei noi arme cu laser portabile "neletale" care "produce o rază laser invizibilă cu ochiul liber și care poate trece prin ferestre și poate provoca o 'carbonizare instantanee' a pielii și țesuturilor umane". Arma este acum pregătită pentru a intra în producție de masă și primele exemplare "vor fi probabil furnizate unităților antiterorism din cadrul poliției înarmate", relatează South China Morning Star.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău