Elena Robu: Mesajul judecătoarei Rodica Berdilo conține o eroare gravă (Revista presei)

  • 29 Iunie 2018 09:35
Elena Robu: Mesajul judecătoarei Rodica Berdilo conține o eroare gravă (Revista presei)

Revista presei - 29 iunie.

Ziarul de Gardă reține discursul unui primar din Moldova în fața autorităților locale din UE: „De la corupție, justiția a trecut la subordonare politică totală”, titrează publicația. Decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) de a menține invalidarea alegerilor este percepută drept una „îngrijorătoare pentru viitorul democrației locale din Moldova”. O Declarație în acest sens a fost aprobată de către membrii Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, reuniți în Turcia. În cadrul reuniunii, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a atenționat că refuzul de a valida mandatul primarului nou ales al municipiului Chișinău, ar putea marca sfârșitul unei etape în istoria Republicii Moldova, sfârșitul iluziilor Uniunii Europene și a Rusiei ca factori geopolitici, a partidelor europene de orientare socialistă solidare doctrinar cu partidul de guvernământ”.

Criticul Mircea V. Ciobanu face o analiză literară a deciziei Curții supreme de Justiție, condusă de Ion Druță. „…când ai impresia că scenariul acesta absurd pare a fi scris cu pistolul la tâmplă; când lumea se întreabă dacă n-o fi intervenit aici „mafia imobiliară”; când jurnaliștii din arcul puterii sugerează că ar fi vorba de „mâna Moscovei”; când toată lumea, de la candidații respinși (și întreaga opoziție) la guvernare sunt revoltate de decizie, de ce nu am admite că pur și simplu am căzut într-o ficțiune, într-o piesă a absurdului? – se întreabă autorul în Jurnal de Chișinău.

Jurnalista Elena Robu, observă că „mesajul judecătoarei Rodica Berdilo, postat pe pagina de Facebook a Judecătoriei Chișinău conține o eroare gravă, care trezește multe semne de întrebare în ceea ce privește decizia pronunțată privind invalidarea alegerilor în Chișinău. În mesajul de pe Facebook judecătoarea a făcut referire la ARTICOLULl 47 ALIN. (8) PRIVIND AGITAȚIA ELECTORALĂ ÎN ZIUA ALEGERILOR din vechiul Cod Electoral, iar în decizia instanței s-a făcut referire la ARTICOLUL 52, ALIN. (10) PRIVIND AGITAȚIA ELECTORALĂ ÎN ZIUA ALEGERILOR din noul Cod Electoral. Jurnalista concluzionează că prin mesajul publicat pe Facebook, magistrata a demonstrat fie că decizia nu-i aparține, fie că mesajul de pe Facebook nu a fost scris de ea.

Andrei Năstase, ales acum aproape o lună în funcția de primar al Chișinăului, susține într-un interviu pentru portalul Tribuna.md că „în spatele acțiunii de invalidare a alegerilor stă, exclusiv, Plahotniuc. Este o decizie de uzurpare directă a puterii de stat... Decizia ilegală, comandată politic, care reprezintă, de fapt, o crimă împotriva poporului Republicii Moldova, va arunca țara noastră în haos și într-o izolare internațională fără precedent”, atenționează Năstase.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău