Revenire neașteptată: Economia britanică a evitat recesiunea și urcat cu 0.3% în trimestrul al treilea

  • 11 Noiembrie 2019 15:10
Revenire neașteptată: Economia britanică a evitat recesiunea și urcat cu 0.3% în trimestrul al treilea

Economia britanică a evitat intrarea în recesiune tehnică după ce date oficiale publicate luni au arătat că produsul intern brut (PIB) a urcat cu 0,3% în ritm trimestrial în trimestrul al treilea din acest an, o revenire neașteptată după o contracție de 0,2% în trimestrul precedent, informează BBC, preluat de Mediafax.ro

În ritm anual, datele statisticii britanice arată că creșterea economică a încetinit la 1% în trimestrul al treilea, cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2010 încoace. Luna septembrie a fost singura din cele trei avute în vedere care a marcat o contracție a PIB, de 0,1%. Totodată, sectorul manufacturier din Marea Britanie a scăzut cu 0,4% în august și 1,8% în septembrie, indicând o posibilă întărire a economiei la intrarea în cel de-al patrulea trimestru.

Un statistician de la instituția britanică a precizat, citat de BBC: "PIB-ul a crescut ușor în cel de-al treilea trimestru, în mare parte grație unei luni iulie puternică (n.r. 0,3% creștere în iulie). Serviciile au condus expansiunea, iar construcțiile au evoluat bine de asemenea. (…) Deficitul comercial s-a redus, în principal datorită creșterii exporturilor atât de bunuri cât și de servicii".

Producția de servicii pentru septembrie a fost în stagnare în ritm lunar și în creștere cu 1,3% în ritm lunar. Construcțiile s-au contractat de asemenea în luna august. Cifrele mai slabe sugerează de asemenea că economia nu a reușit își regăsească impulsul după contracția din precedentele trei luni.

 La rândul său, Ross Walker, șef al departamentului economie pentru Regatul Unit și Europa la Natwest Markets a caracterizat cifrele drept "un pic dezamăgitoare" într-un interviu pentru CNBC. El a adăugat că în ultimele luni a fost consemnată o creștere modestă a vânzărilor de retail și se aștepta ca această tendință să susțină și implicit stimuleze creșterea econimiei.

Totodată, Samuel Tombs, economist la Pantheon Macroeconomics, precizează că existau așteptări privind o îmbunătățire a PIB în trimestrul trei pe fondul pregătirilor de Brexit, care a fost amânat pentru luna ianuarie. Tendința de creștere a economiei britanice a înregistrat o evoluție descendentă în ultimul an pe fondul incertitudinilor comerciale cauzate de indecizia cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană.

Sursa:Mediafax.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:4,6 m/s
Sun
0
Mon
-1
Tue
1
Wed
5
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău