Reuniunea Teatrelor Naționale Românești | Sergiu Prodan: „Acest festival își propune să crească până la o Reuniune a Teatrelor Europene”

  • 12 Septembrie 14:14
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești | Sergiu Prodan: „Acest festival își propune să crească până la o Reuniune a Teatrelor Europene”

După aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană, la Chișinău ar putea să fie organizată o Reuniune a Teatrelor Europene. O atare posibilitate a fost anunțată astăzi într-o conferință de presă de către ministrul Culturii, Sergiu Prodan, cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Organizatorii evenimentului au vorbit și despre consolidarea legăturilor culturale dintre România și Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Ediția curentă a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se desfășoară sub genericul „Conexiuni europene”, fapt care reflectă asupra aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, a declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Acest festival își propune, foarte curând, paralel cu procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană, să crească până la o Reuniune a Teatrelor Europene, aici la Chișinău. Noi considerăm că anume Chișinăul este un loc potrivit pentru aceste reuniuni teatrale și vom fi onorați să punem la dispoziție întreaga capitală și de fapt tot spațiul cultural al R. Moldova pentru proiecte europene”, a menționat Sergiu Prodan.

Festivalul beneficiază de susținerea ICR „Mihai Eminescu” prin „prezentarea tuturor creatorilor din Rep. Moldova în egală măsură cu cei din România, ca reprezentanți ai unui spațiu cultural comun”, a afirmat președintele ICR, Liviu Jicman.

„Sunt numeroase ocazii în care prezentăm împreună cultura română de pe ambele maluri ale Prutului. Din fericire, sunt foarte mulți creatori din Republica Moldova care sunt căutați și recunoscuți pe plan internațional. Programele noastre sunt gândite astfel încât să ofere șanse egale creatorilor din cele două țări”, a declarat Liviu Jicman. 

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești are loc în perioada 10-22 septembrie. Pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul se desfășoară sub patronajul președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, cu susținerea Ministerelor Culturii din România și Rep. Moldova, a ICR „Mihai Eminescu” și UNITER.

În acest an, publicul de la Chișinău are ocazia să meargă la 46 de evenimente culturale: spectacole ale teatrelor de pe ambele maluri ale Prutului, audiții de spectacole radiofonice, premiere, dar și conferințe, lansări de carte și întâlniri cu figuri emblematice din lumea teatrului românesc, precum Victor Rebenciuc, Mariana Mihuț, Emil Boroghină, Virgil Ogășanu, Ana Blandiana, Matei Vișniec, Gigi Căciuleanu și Ludmila Patlanjoglu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău