Reuniunea Teatrelor Naționale Românești | Ropote de aplauze la Teatrul „Mihai Eminescu”, la finalul premierei spectacolului „Grădina de sticlă” după romanul Tatianei Țîbuleac (Video)

  • 13 Septembrie 12:07
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești | Ropote de aplauze la Teatrul „Mihai Eminescu”, la finalul premierei spectacolului „Grădina de sticlă” după romanul Tatianei Țîbuleac (Video)

Spectacolul „Grădina de sticlă”, o adaptare scenică a romanului Tatianei Țîbuleac, a fost prezentat, în premieră, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară la Chișinău. Spectacolul a fost montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, în regia lui Petru Hadârcă, transmite Radio Chișinău.

Romanul „Grădina de sticlă” urmărește povestea unei orfane din RSSM, care a fost înfiată dintr-un orfelinat sătesc și adusă la Chișinău de o rusoaică afaceristă. În aprilie 2022, romanul a fost transpus într-o piesă de teatru radiofonică, realizată de Teatrul Național Radiofonic București în colaborare cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în regia lui Petru Hadârcă, iar la ediția curentă a Reuniunii Teatrelor Românești, spectacolul a fost pus în Teatrului Național de la Chișinău.

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac a spus că nu s-a implicat deloc în procesul de transpunere a romanului în spectacol, încât acesta a fost „o surpriză” pentru ea.

„A fost un moment inedit. Unele voci au fost diferite decât vocile pe care le aveam eu în cap când scriam cartea, dar mi s-a părut interesant, un spectacol viu, nu cu multe retușuri prea dramatice, ceea ce-mi place. Mie îmi vine greu să văd dintr-o parte ce anume a fost schimbat sau n-a fost păstrat exact așa. Cred că ar fi mai potrivit să vorbească cititorii cărții, care au venit și la spectacol. Mie mi-a plăcut, mi s-a părut un spectacol mai politic decât am scris eu cartea. N-aș vrea să fie primit ca un spectacol manifest, cred că fug de asta cel mai mult. N-aș vrea ca unele voci să fie privite ca niște voci îngroșate cu un anumit scop”, a spus Tatiana Țîbuleac.

După spectacol, mai mulți actori și regizori de pe ambele maluri ale Prutului au fost decorați de președinta Maia Sandu, cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.

„Cele mai mari nume ale teatrului românesc de astăzi și-au dat întâlnire aici la Chișinău. Cele mai premiate spectacole din întreg spațiul românesc s-au jucat și se vor juca pe această scenă”, a declarat șefa statului.

Citiți șiMaia Sandu: „Este un privilegiu să putem avea la Chișinău, în acest început de toamnă, cele mai mari nume ale teatrului românesc de astăzi”

„Grădina de sticlă”, al doilea roman al autoarei după „Vara când mama a avut ochii verzi”, a apărut în 2018 la Editura Cartier și a fost distins cu „Premiul Uniunii Europene pentru Literatură” în 2019.

Tatiana Țîbuleac s-a născut în RSS Moldovenească în 1978. Este originară din Chișinău, unde a studiat Jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova. După absolvire, a lucrat timp de 10 ani ca reporter și prezentatoare de știri la PRO TV Chișinău. În 2008 s-a stabilit la Paris, unde activează în domeniul audiovizualului. A debutat editorial cu antologia de povestiri scurte „Fabule Moderne”, în 2014, după care a publicat, în 2017, „Vara când mama a avut ochii verzi” și, în 2018 - „Grădina de sticlă”. Romanele sale au fost distinse cu nenumărate premii, precum „Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova”, premiul revistei „Observator cultural” și „Premiului Uniunii Europene pentru Literatură”. Tatiana Țîbuleac a fost laureată a Premiului Național al Republicii Moldova în 2019 și a Ordinului Republicii Moldova în 2021.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:6,69 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău