Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a-VIII-a, se va desfășura sub genericul „Atât de aproape”

  • 04 Septembrie 2023 15:36
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a-VIII-a, se va desfășura sub genericul „Atât de aproape”

Teatrul național „Mihai Eminescu” invită spectatorii la cea de-a VIII-a ediție a reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău care se va desfășura sub genericul „Atât de aproape”.

Evenimentul ne aduce aproape un program extins de manifestări culturale:  spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții fabuloase și scenografii impresionante; expoziții de carte și conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră a spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber (în total 11 spectacole ale TNME și alte 38 de evenimente).

Pentru prima dată, în acest an, REUNIUNEA TEATRELOR NAȚIONALE ROMÂNEȘTI va fi precedată de un showcase care va începe pe data 8 septembrie cu spectacolul „Romeo și Julieta” (producție TNME). Timp de o săptămână se va desfășura o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din repertoriul curent al TNME pentru curatori de festivaluri teatrale internaționale, pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel, Spania, Suedia.

Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în programul REUNIUNII TEATRELOR NAȚIONALE ROMÂNEȘTI va începe cu spectacolul ce deține premiul național UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – „SEASIDE STORIES” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța. Teatrele Naționale din  România (Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național Târgu-Mureș) vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Alături de ele programul conține cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume).  Secțiunea Teatrului Radiofonic propune 7 spectacole, producții ale Teatrului Național Radiofonic din București – Radio România. Două  din aceste spectacole sunt coproducții, în care actorii TNME joacă alături de artiștii de la teatrele din România. Unul dintre spectacole este realizat după romanul lui Dumitru Moruzi, care cu 100 de ani în urmă scria despre pericolele proliferării gândirii imperiale ruse, iar una dintre producții, pentru al doilea an consecutiv este realizată după romanele Tatianei Țâbuleac, scriitoare din Republica Moldova. Radio Moldova (IP Compania „Teleradio-Moldova) va fi prezentă cu două spectacole.  

Și în acest an ne exprimăm solidaritatea cu poporul Ucrainean și  lupta sa pentru libertate și am invitat în calitatea de invitat de onoare Teatrul Național „Ivan Franko” Kiev cu spectacolul „VRĂJITOAREA DIN KONOTOP” după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko, (joi, 21 septembrie).

Pentru prima dată am inclus în program genul de teatru stradal, în aer liber, cu reprezentații de spectacole nonverbale, care  vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” în deschiderea la închiderea festivalului precum și în zilele de 16, 23 septembrie.

Ținem să evidențiem alte câteva evenimente unicat, două expoziții și o conferință: 

  • vom aduce de la Craiova și va fi expusă pentru public o impresionantă expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio (colecția Emil Boroghină, actor și regizor, director fondator al Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, președinte al Fundației William Shakespeare Craiova, vicepreședinte al Rețelei Europene a Festivalurilor Shakespeare);
  • Expoziție de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor” dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989 - autor Florin Ghioca, fotograf și artist.
  • În data de 15 septembrie, oamenii de teatru, cercetătorii din mediul academic și universitar vor avea o ocazie rară de a seîntâlni într-o conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), domnul George Volceanov, prof. univ. dr., și doamna Nicoleta Cinpoes, prof. univ., dr. in Studii Shakespeariene, Universitatea Worcester, Marea Britanie.  

Pentru al treilea an consecutiv  Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial, acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis. Este o mare responsabilitate pentru organizatori și este un semn de încurajare, pentru profesioniștii din domeniu și pentru cetățeni, că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din Republica Moldova și din România, al Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției și are scopul de a coaliza oamenii din Republica Moldova și din România în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se învață și se dezvoltă modele sustenabile de gestionare a patrimoniului cultural național, în care se construiește pas cu pas un ecosistem cultural prietenos și accesibil fiecăruia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău