Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a: „Artiști pentru pace, libertate, speranță”

  • 12 Septembrie 2022 13:15
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a: „Artiști pentru pace, libertate, speranță”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău invită iubitorii de teatru la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ce se va desfășura în perioada 15-28 septembrie 2022 sub genericul „ARTIȘTII PENTRU PACE, LIBERTATE, SPERANȚĂ”.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău cu sprijinul Ministerului Culturii din România, Ministerului Culturii din Republica Moldova, Institutului Cultural Român din București, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. 

Pentru al doilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale se desfășoară sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis.

În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor externe reale la adresa democrației și a valorilor europene, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate, se arată în comunicat.

Evenimentul este mai mult decât un festival de teatru; este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, este un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiului, este un generator de idei și creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme și de limbaje.

La ediția din acest an vor participa, alături de teatrul gazdă - Teatrul Național „Mihai Eminescu”, alte 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Din România vor participa: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrul Național din Târgu-Mureș, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat din Constanța, iar din Republica Moldova vor participa: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.

Programul Reuniunii este dens, variat și interesant: 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și masterclass-uri, evenimente on-line, discuții, etc.

Mai multe detalii și programul detaliat al Reuniunii poate fi gasit pe: www.icr.ro/chisinau și www.tnme.md/programul-reuniunii

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău