Reuniunea Teatrelor Naţionale | La Chișinău 12 teatre vor juca în 19 spectacole, după opere ale dramaturgilor români

  • 18 Septembrie 2018 15:10
Reuniunea Teatrelor Naţionale | La Chișinău 12 teatre vor juca în 19 spectacole, după opere ale dramaturgilor români

Cea de a IV-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale - eveniment dedicat în acest an Centenarului Marii Uniri, va avea loc în perioada 19 - 30 septembrie la Chişinău. În cadrul reuniunii, vor fi prezentate producţii ale teatrelor naţionale din România şi din Republica Moldova, după opere ale dramaturgilor români. În total, pe parcursul celor 10 zile de festival, cele 12 teatre naționale reunite la Chișinău vor prezentata 19 spectacole.

Reuniunea Teatrelor din acest an va fi deschisă cu premiera D-ale Carnavalului, de Ion Luca Caragiale, spectacol montat la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău de regizorul cu origini basarabene Alexa Visarion.

„Caragiale alături de Cehov și Shakespeare sunt autorii care m-au format ca artist. Am avut șansa cu mulți ani în urmă, să trăiesc într-o epocă de bogată teatralitate și sumbră ideologie. Venirea aici la acest teatru emblematic pentru cultura română, se datorează lui Petru Hadârcă, și este pe de o parte în calitatea mea de regizor, iar pe de altă parte ca om care crede că cultura română reprezintă cu adevărat partea cea mai profundă a identității românești”.

În cadrul evenimentului, Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale din Bucureşti va prezenta Scrisoarea după Ion Luca Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele;

Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova prezintă Cealaltă ţară de Herta Müller şi Gaiţele de Alexandru Kiriţescu.

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iaşi va prezenta la Chișinău spectacolele: Povestea păsării fără cuib de Ada Lupu şi Teatru de război în regia lui Cristian Hadji-Culea;

Teatrul Naţional Radu Stanca dion Sibiu vine la Chișinău cu spectacolul D-ale carnavalului de Ion Luca Caragiale, regia - Silviu Purcărete şi cu Avioane de hârtie.

Spectatorii din Chișinău vor mai avea ocazia să vadă actorii Teatrelor din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca și Timişoara, a anunțat directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, Petru Hadârcă, inițiatorul proiectului.

„Vor participa toate teatrele naționale din Țară. Este prima dată când îi vom avea pe cei de la teatrul M. Eminescu din Timișoara care vor juca, duminică 23 septembrie,  ”Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, vor fi prezenți pentru a doua oară teatrul din Târgu Mureș și teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj”.

O secţiune aparte a evenimentului o constituie audiţiile publice ale spectacolelor realizate şi prezentate de Teatrul Naţional Radiofonic. Aceste audiţii vor avea loc zilnic, de la ora 14:00, în Sala Antract a Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău. Larisa Turea, secretar literar la Teatrul Național.

„Teatrul la microfon era teatrul care ne-a crescut. Și astăzi sunt sate în care copiii nu au văzut niciodată un spectacol d teatru iar teatrul la microfon este pentru ei o soluție, un refugiu”.

Pe holul Teatrului Național a fost vernisată și o expoziție cu fotografii din perioada României Mari,  în care sunt prezentați actorii care au evoluat pe scena teatrului de la Chișinău precum Costache Antoniu în rolul cetățeanului turmentat, a actriței Maria Voluntaru în rolul Miței Baston, Ion Iancu Brezeanu numit de însuși Caragiale drept cel mai bun actor care i-a interpretat personajele.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
26 °C
cer senin
Umiditate:39 %
Vint:3,6 m/s
Fri
19 °C
Sat
18 °C
Sun
18 °C
Mon
21 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0864 0.0710
USD 17.9850 0.0268
RON 4.2180 0.0162
UAH 0.6839 -0.0035
RUB 0.2802 0.0019
Arhivă Radio Chișinău