Reuniunea statelor membre GUAM, la Chișinău. Ivan Krulko: Principalul factor de destabilizare în regiune este Rusia

  • 28 Septembrie 2018 12:53
Reuniunea statelor membre GUAM, la Chișinău. Ivan Krulko: Principalul factor de destabilizare în regiune este Rusia

Statele membre ale GUAM – Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova trebuie să-și unească eforturile și să-și coordoneze mai bine pozițiile pentru a-și apăra integritatea teritorială, au declarat astăzi la Chișinău reprezentanții celor patru țări, reuniți în sesiunea Adunării Parlamentare a organizației.

Delegații au criticat implicarea Rusiei în alimentarea conflictelor teritoriale din regiune.

Discuțiile în cadrul reuniunii au loc în trei panele de lucru, care dezbat perspectivele cooperării sectoriale între țările membre, asigurarea securității informaționale în regiune, precum și interacțiunea statelor GUAM în cadrul organizațiilor internaționale.

Cele patru state membre se confruntă cu aceeași problemă – cea a conflictelor teritoriale, a menționat președintele Adunării Parlamentare Vadim Pistrinciuc. În acest context, el a arătat necesitatea fortificării eforturilor comune pentru a include această chestiune pe agenda organizațiilor internaționale.

Avem o similitudine tristă, dar foarte importantă - țările noastre sunt nevoite să lupte pentru integritatea lor teritorială și cred că este esențial să avem o mai bună coordonare a pozițiilor noastre la diferite nivele în cadrul organizațiilor internaționale. Deci ar trebui să utilizăm această resursă pentru a consolida dezvoltarea țărilor noastre. Și de fapt nu ar trebui să uităm de unde a pornit organizația GUAM și care au fost obiectivele și misiunile acesteia atunci când a fost creată. În primul rând să construim o alternativă la demodata și impredictibila structură din spațiul post-sovietic și anume comunitatea statelor independente. Astăzi trebuie să spunem că această organizație este învechită și nu oferă o predictibilitate sau condiții clare pentru statele noastre”, susține Vadim Pistrinciuc.

Delegații au criticat implicarea Rusiei în alimentarea conflictelor teritoriale în special în Georgia și Ucraina. Principalul factor de destabilizare în Regiune este Federația Rusă, iar prezența conflictelor pe teritoriile statelor membre ale GUAM împiedică dezvoltarea economică și a democrației, a declarat șeful delegației ucrainene, Ivan Krulko.

„Principalul factor de destabilizare în regiune este vecina noastră Federația Rusă, care stă în spatele tuturor conflictelor din statele GUAM și nu doar. De aceea, activitatea comună pentru a contracara această politică agresivă a Federației Ruse împotriva statelor noastre și rezolvarea acestor conflicte reprezintă un moment crucial pentru dezvoltarea relațiilor economice și a democrației în statele membre”, a declarat Ivan Krulko.

De asemenea, șeful delegației georgiene, George Mosidze a criticat implicarea Rusiei, inclusiv armată, în cele patru state membre ale GUAM.

„Anexarea recentă a Crimeii reprezintă încă o dovadă a politicii de ocupație a Federației Ruse. Din păcate, status-quo-ul nu s-a schimbat în Karabahul de Munte și în regiunea transnistreană. La zece ani de la agresiunea militară în Georgia, Federația Rusă continuă să ocupe  ilegal teritorii georgiene, încălcând dreptul internațional”, a afirmat George Mosidze.

Republica Moldova deține în acest an Președinția GUAM, după care va fi preluată de Ucraina. Organizația a fost înființată în 2006 și are drept scop dezvoltarea cooperării între state prin consolidarea stabilității și securității comune în spațiul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău