Reuniunea NATO de la Halifax | Apel la unitate în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive

  • 20 Noiembrie 2018 10:26
Reuniunea NATO de la Halifax | Apel la unitate în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive

Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a pledat luni pentru unitatea Alianței Nord-Atlantice în fața a ceea ce ea a numit 'provocări de securitate complexe și îngrijorătoare', în special, o 'Rusie din ce în ce mai agresivă', într-un discurs rostit în încheierea Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat la Halifax (Canada), potrivit portalului lapresse.ca.

În discursul său, Gottemoeller și-a exprimat îngrijorarea față de dorința Rusiei de a-și extinde și moderniza forțele armate, precum și preocuparea față de dezvoltarea unei noi rachete rusești cu rază intermediară care - potrivit ei - ar putea lansa o ogivă nucleară în centrul Europei în câteva minute. 'Aceasta amenință direct unul din tratatele cele mai importante privind controlul armelor din perioada Războiului rece: Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare' (INF), a declarat Gottemoeller, referindu-se la racheta de tipul 9M729 sau SSC-8 (în codificarea NATO).

Tratatul INF din 1987 nu numai că a redus numărul de rachete nucleare deținute de cele două superputeri, dar a eliminat și o întreagă clasă de arme, a declarat secretarul general adjunct. 'Noul sistem de armament rusesc amenință în mod grav Tratatul INF', a insistat ea, menționând că Statele Unite nu dispun de noi rachete cu rază intermediară în Europa.

Diplomatul american a admis că nimeni nu dorește o nouă cursă a înarmării sau o revenire la Războiul rece, dar a apreciat că Rusia trebuie să ia măsuri pentru a calma 'preocupările foarte grave' ale NATO. Potrivit ei, este esențial ca Alianța Nord-Atlantică să vorbească pe o singură voce și într-o poziție de forță în fața unor astfel de provocări pentru securitatea membrilor săi.

'Trebuie să deschidem acum un dialog, dar Rusia trebuie, de asemenea, să facă gesturi pentru a aplana temerile noastre, care sunt foarte mari', a afirmat ea în fața delegaților. Este esențial ca, atunci când vorbește, NATO să vorbească pe o singură voce și dintr-o poziție de forță', a insistat Gottemoeller, fost subsecretar de stat american pentru controlul armamentului și securitatea internațională.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat luni că Rusia va riposta dacă Statele Unite se vor retrage din Tratatul INF. Președintele american Donald Trump a anunțat la 22 octombrie că SUA intenționează să se retragă din INF, dar subsecretarul de stat american pentru controlul armamentului, Andrea Thompson, a declarat că Washingtonul nu a luat încă o decizie definitivă privind soarta acestui tratat.

În discursul său, Rose Gottemoeller a apreciat de asemenea că recentul exercițiu militar din Norvegia a demonstrat 'unitatea de acțiune' a NATO. 'Exercițiul nostru a trimis un mesaj foarte clar tuturor celor care ar putea să se gândească să provoace Alianța', a spus aceasta, subliniind că Organizația 'este pregătită să-și apere toți aliații împotriva oricărei amenințări'.

Gottemoeller le-a spus totodată delegaților că ei joacă un rol central în ceea ce privește sumele alocate de guvernele lor pentru apărare și în acțiunile întreprinse în domeniul securității și în favoarea NATO. 'Sprijinul vostru pentru NATO în cadrul parlamentelor voastre, în dezbaterile pentru buget și pe lângă popoarele voastre vor face diferența', a mai spus ea. 'Nu este nimic mai puternic decât această Alianță atunci când este unită și când popoarele noastre se află în spatele ei. În acest sens, sprijinul dumneavoastră este esențial', a pledat diplomata americană.

Ministrul apărării canadian, Harjit Sajjan, s-a adresat de asemenea adunării, argumentând că o creștere a cooperării este necesară mai mult ca oricând împotriva amenințărilor militare și netradiționale, cum ar fi atacurile cibernetice și tacticile hibride, care urmăresc să modeleze sau să schimbe opinia publică prin diverse platforme sociale.

Forumul de la Halifax a reunit timp de patru zile aproximativ 600 de politicieni din 29 de țări membre ale NATO, precum și delegați din țările partenere pentru a discuta probleme de securitate internațională. Un larg evantai de subiecte a fost abordat în reuniunile comisiilor în weekend, inclusiv intervenția Rusiei în alegerile democratice din alte țări, finanțarea NATO și modul în care teroriștii utilizează mesaje criptate pe 'dark web'.

Nouă rezoluții ale diferitelor comisii au fost adoptate luni, inclusiv o rezoluție prin care se solicită tuturor țărilor membre să-și dubleze eforturile pentru a se apropia de obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apărării până în 2024. O altă rezoluție recomandă creșterea cooperării în Arctica pentru a contracara consolidarea armatei ruse în această regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău