Reuniunea miniștrilor de interne europeni: UE va încerca să prevină un val migrator dinspre Afganistan susținând țările vecine

  • 01 Septembrie 2021 12:20
Reuniunea miniștrilor de interne europeni: UE va încerca să prevină un val migrator dinspre Afganistan susținând țările vecine

Uniunea Europeană va încerca să prevină un aflux major de refugiați din Afganistan prin ajutorarea regiunii din care face parte această țară și consolidarea protecției frontierelor, dar fără un angajament precis cu privire la relocarea de refugiați în urma preluării puterii de către talibani, consemnează agenția DPA în urma reuniunii de marți a miniștrilor de interne europeni dedicată acestei crize.

''Pe baza lecțiilor învățate, UE este determinată să acționeze în comun pentru a preveni repetarea deplasărilor de migrație ilegală masivă cu care s-a confruntat în trecut'', se arată într-o declarație comună adoptată după reuniunea desfășurată la Bruxelles, potrivit Agerpres.

De asemenea, conform aceluiași text, UE dorește să privilegieze colaborarea cu țările din vecinătatea Afganistanului pentru ''a consolida capacitățile lor de a oferi protecție, (și) condiții de primire sigure și demne'' pentru refugiați.

Ministrul luxemburghez de externe și al imigrației, Jean Asselborn, a pledat public pentru angajamente concrete cu cote de refugiați afgani care să fie relocați în statele UE.

În schimb, ministrul german de interne, Horst Seehofer, s-a pronunțat împotriva indicării unui număr precis de refugiați care să fie preluați din Afganistan, de teama creării unui 'factor de atracție'. Și miniștrii de interne din Austria, Republica Cehă și Danemarca au estimat că afganii care fug din țara lor după ce talibanii au preluat puterea trebuie să rămână în țările vecine Afganistanului, nu să vină în Europa.

În final, declarația adoptată după reuniunea ministerială menționează că ''sprijinul poate fi oferit sub forma relocărilor pe o bază voluntară, prioritizând persoanele vulnerabile, precum femeile și copiii''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău