Reuniunea Consiliului European | Klaus Iohannis a pledat pentru susținerea R. Moldova în procesul de integrare europeană, condamnând tentativele de destabilizare ale Rusiei
-
18 Octombrie 08:00
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat ieri, 17 octombrie, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, acolo unde a pledat pentru transmiterea de către UE a unui mesaj ferm de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, mai ales în contextul electoral de la Chișinău, condamnând ingerințele și tentativele de destabilizare ale Federației Ruse.
Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au vizat situația din Ucraina, evoluțiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea Uniunii Europene și gestionarea migrației.
De asemenea, agenda liderilor a inclus discuții privind Republica Moldova, Georgia, susținerea sistemului multilateral și a ordinii internaționale bazate pe reguli, prețurile ridicate în domeniul energiei, precum și alte teme legate de relațiile externe ale UE.
Potrivit comunicatului de presă emis de Preșidenția Română, Consiliul European și-a reafirmat sprijinul deplin pentru traseul european al Republicii Moldova și pentru progresul țării noastre pe calea reformelor și a stabilității. De asemenea, Consiliul a reiterat susținerea față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au condamnat ingerințele Federației Ruse în procesele democratice din Republica Moldova și au salutat adoptarea celui de-al treilea pachet de sancțiuni împotriva celor responsabili de acțiuni menite să submineze suveranitatea și independența Republicii Moldova.
Președintele României a pledat pentru transmiterea de către UE a unui mesaj ferm de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, mai ales în contextul electoral de la Chișinău, condamnând ingerințele și tentativele de destabilizare ale Federației Ruse.
„Sprijinul european pentru Republica Moldova trebuie realizat prin toate mijloacele necesare, pe palierele economic, financiar și de securitate”, se menționează în comunicat.
La fel, președintele Klaus Iohannis a salutat vizita recentă a Președintei Comisiei Europene la Chișinău și lansarea unui Plan de Creștere pentru Republica Moldova.
Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă cu privire la nevoia sprijinirii atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova în domeniul energetic, inclusiv prin avansarea interconectivității celor două state cu Uniunea Europeană. El a evidențiat de ce trebuie ca Uniunea Europeană să rămână focalizată asupra sprijinirii Ucrainei, conform nevoilor acesteia, pe toate cele trei paliere esențiale: politic, militar și economic și a subliniat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei pentru exportul de cereale, denunțând atacurile rusești asupra porturilor ucrainene și a navelor comerciale care afectează securitatea alimentară globală.
În segmentul de deschidere a reuniunii, a fost invitat să participe Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta le-a prezentat liderilor europeni planul său pentru victorie, în cadrul căruia a detaliat o serie de pași necesari încheierii conflictului cel mai târziu în 2025.
Președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat de ce Uniunea Europeană trebuie să rămână focalizată asupra sprijinirii Ucrainei, conform nevoilor acesteia, pe toate cele trei paliere esențiale: politic, militar și economic. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei pentru exportul de cereale, denunțând atacurile rusești asupra porturilor ucrainene și a navelor comerciale care afectează securitatea alimentară globală.
Președintele României a salutat decizia liderilor de a da curs angajamentului luat de către UE la nivelul G7, în sensul acordării împrumutului financiar Ucrainei. De asemenea, din perspectiva apropierii iernii, Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă cu privire la nevoia sprijinirii atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova în domeniul energetic, inclusiv prin avansarea interconectivității celor două state cu Uniunea Europeană.