Reuniunea Consiliului European din 1-2 octombrie 2020
-
01 Octombrie 2020 11:07
Consiliul European se reunește în ședință extraordinară, în zilele de 1 și 2 octombrie 2020, pentru a aborda teme precum relațiile cu Turcia, situația din estul Mării Mediterane, relația cu China, situația din Belarus, cazul de otrăvire a lui Alexei Navalnîi, piața unică, politica industrială și transformarea digitală, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.
În privința relațiilor externe, Consiliul European va purta o discuție strategică cu privire la Turcia. În timpul videoconferinței liderilor UE din 19 august 2020, unele state membre au adus în discuție situația din estul Mării Mediterane și relațiile cu Turcia. Liderii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile în creștere și au subliniat nevoia urgentă de dezamorsare. Membrii Consiliului European și-au exprimat, totodată, solidaritatea deplină cu Grecia și Cipru și au reamintit și reafirmat concluzii anterioare referitoare la activitățile de foraj ilegale.
Cu privire la alegerile din Belarus din 9 august, UE a afirmat, la videoconferința din 19 august, că nu recunoaște rezultatele prezentate de autoritățile din Belarus, având în vedere că alegerile din această țară nu au fost nici libere, nici corecte.
În urma summitului UE-China din 22 iunie 2020 și a întâlnirii cu președintele Xi din 14 septembrie 2020, ambele desfășurate prin videoconferință, Consiliul European din 1-2 octombrie va discuta la reuniune și despre relațiile dintre UE și China.
Cu privire la piața unică, Consiliul European va examina modalități de aprofundare și consolidare a pieței unice, dezvoltând o politică industrială mai ambițioasă și insistând mai departe pe transformarea digitală. În acest sens, liderii UE se vor axa pe revenirea la o piață unică pe deplin funcțională cât mai curând posibil, pe creșterea competitivității industriilor UE la nivel mondial și pe accelerarea tranziției digitale.
Consiliul European a convenit încă din iulie 2020 asupra unui pachet de redresare fără precedent, pentru a contracara efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor și societăților din statele membre ale UE. Cei doi piloni ai unei astfel de redresări sunt tranziția verde și transformarea digitală. Acestea, împreună cu o piață unică puternică, vor favoriza noi forme de creștere economică și vor consolida reziliența UE, scrie site-ul Consiliului European.
***
Cea mai recentă întrunire a Consiliului European a avut loc la 19 august, în sistem videoconferință. Principalul subiect de discuție a fost reprezentat de alegerile din Belarus din 9 august 2020, liderii UE condamnând violențele îndreptate împotriva protestatarilor pașnici și așteptându-se să aibă loc o anchetă completă și transparentă a tuturor acuzațiilor de abuzuri. S-a mai afirmat, în cadrul reuniunii, faptul că UE va impune în curând sancțiuni împotriva unui număr substanțial de persoane responsabile de violențe, de represiune și de fraudă electorală.
***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.
Sursa:Agerpres