Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE din 16 ianuarie 2017

  • 16 Ianuarie 2017 09:42
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE din 16 ianuarie 2017

Consiliul Afaceri Externe al UE se reunește, la 16 ianuarie 2017, la Bruxelles, pentru a lua în discuție perspectivele pentru primul semestru al anului 2017, precum și situația din Siria și procesul de pace din Orientul Mijlociu. Consiliul va fi prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

Potrivit site-ului www.consilium.europa.eu, reuniunea debutează cu un schimb de opinii cu privire la perspectivele pentru primul semestru al anului 2017.

Discuțiile vor continua cu evoluțiile din Siria, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la 31 decembrie 2016, Rezoluția 2336/2016, în sprijinul eforturilor Rusiei și Turciei de a forța demararea unui proces politic. De asemenea, se va pune accent pe rolul UE în sprijinirea unei încetări totale a focului și a unei tranziții politice veritabile în Siria sub auspiciile ONU.

Cu privire la Orientul Mijlociu, miniștrii de Externe vor discuta despre procesul de pace din această zonă, în contextul adoptării Rezoluției 2334/2016 a Consiliului de Securitate al ONU și a conferinței de la Paris, din 15 ianuarie 2017.

În acest sens, în octombrie 2015, Consiliul a adoptat o serie de concluzii, care au reamintit că numai un proces politic coordonat de Siria, care să ducă la o tranziție pașnică și favorabilă incluziunii, ar reinstaura stabilitatea în Siria.

Ca reacție la deteriorarea gravă a situației pe teren, mai ales în orașul Alep, Consiliul a adoptat, la 17 octombrie 2016, o serie de concluzii privind Siria, condamnând în termeni aspri atacurile asupra civililor și a personalului umanitar și medical de către regim și de aliații acestuia, mai ales de către Rusia.

***

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE a avut loc la 12 decembrie 2016, în cadrul căreia s-a discutat, printre altele, despre evoluțiile din Siria, evoluțiile din Africa și migrație. Cu privire la Siria, Înaltul Reprezentant a subliniat opinia fermă și unanimă a statelor membre cu privire la necesitatea de a proteja civilii și de a acorda acces umanitar deplin pe întreg teritoriul Siriei. Referitor la Africa, discuția a vizat viitoarea comunicare comună privind reimpulsionarea parteneriatului Africa-UE, care urmează să fie prezentată în aprilie 2017 de către Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, miniștrii au discutat despre punerea în aplicare a angajamentelor de la Valletta (noiembrie 2015) privind migrația. Prin aceste angajamente, liderii europeni și africani au semnat o declarație prin care se angajează să facă "tot ceea ce este necesar pentru a salva și a proteja viețile migranților" și să combată cauzele migrației ilegale și, de asemenea, să își unească eforturile pentru combaterea traficului de persoane.

***

Consiliul Afaceri Externe este responsabil de acțiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea și securitatea, comerțul, cooperarea pentru dezvoltare și ajutorul umanitar. Consiliul este format din miniștrii Afacerilor Externe din toate statele membre ale UE, însă în funcție de ordinea de zi îi poate reuni și pe miniștrii Apărării, miniștrii competenți în materie de Dezvoltare sau pe cei ai Comerțului. Consiliul Afaceri Externe se reunește o dată pe lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău