Reuniune NATO vizând consecințele retragerii SUA din INF și programul de rachete rusești SSC-8

  • 24 Octombrie 2018 14:21
Reuniune NATO vizând consecințele retragerii SUA din INF și programul de rachete rusești  SSC-8

Reprezentanții celor 29 de țări membre NATO se vor reuni joi la sediul Alianței din Bruxelles pentru a discuta despre consecințele posibilei retrageri a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), document care - în opinia Washingtonul - nu mai este eficient, întrucât Rusia îl încalcă de mai mulți ani, conform AFP, potrivit Agerpres.

În același timp, secretarul general al NATO a declarat miercuri într-o conferință de presă că țările membre ale Alianței refuză să desfășoare noi arme nucleare în Europa pentru a răspunde la amenințările Rusiei. Luni, președintele american Donald Trump a avertizat că Statele Unite își vor spori arsenalul nuclear.

'Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmărilor', a avertizat Stoltenberg. 'Cred că membrii NATO nu vor accepta să desfășoare mai multe arme nucleare în Europa pentru a răspunde la noul program de rachete rusești SSC-8' (numit 9M729 în Rusia), a spus el.

Președintele american a anunțat sâmbătă retragerea SUA din Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu rază de acțiune variind între 500 și 5.000 km, încheiat cu Rusia în 1987. El a amenințat totodată să crească arsenalul nuclear american pentru a contracara dezvoltarea și desfășurarea de către Rusia a noului sistem de rachete cu rază lungă de acțiune.

Decizia președintelui american este departe de a fi acceptată în unanimitate în cadrul Alianței, a recunoscut Jens Stoltenberg. Uniunea Europeană a cerut anterior 'menținerea acestui tratat crucial pentru securitate'.

'Tratatul INF este foarte important, dar nu funcționează dacă nu este respectat. Statele Unite își respectă obligațiile, dar Rusia le încalcă', a spus Jens Stoltenberg.

'Ambasadorii (țărilor NATO) se vor reuni pentru a discuta despre consecințele desfășurării noii rachete rusești pentru securitatea noastră', a anunțat el, indicând că se duc de asemenea discuții și cu Moscova pentru convenirea asupra unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Cele 29 de țări membre NATO desfășoară începând de joi cele mai ample manevre militare de la sfârșitul Războiului Rece. Această demonstrație de forță vizează testarea capacității Alianței de a respinge o agresiune. 'Este vorba de un mesaj clar adresat tuturor agresorilor', a subliniat Jens Stoltenberg.

Rusia a fost invitată ca observator la aceste manevre aliate și 'noi sperăm că ea va evita orice comportament periculos', a avertizat secretarul general al NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău