Războiul din Siria | Reuniune internațională la Paris pentru rezolvarea situației de la Alep

  • 10 Decembrie 2016 19:09
Războiul din Siria | Reuniune internațională la Paris pentru rezolvarea situației de la Alep

Reprezentanții a zece țări arabe și occidentale, precum și ai opoziției siriene și Uniunii Europene, s-au întâlnit sâmbătă la Paris pentru a discuta situația umanitară de la Alep, al doilea oraș sirian ca mărime care se află sub asediul forțelor guvernamentale și aliaților, informează Agerpres.

Secretarul de stat American John Kerry a afirmat în timpul reuniunii că "regimul sirian se face vinovat de crime împotriva umanității și crime de război", iar ministrul de externe german Frank Walter Steinmeier, a cerut Rusiei și Siriei să permită civililor să iasă din cartierele asediate.

Mai mult, șeful diplomației americane a cerut Rusiei să arată puțină 'umanitate' la negocierile programate pentru azi la Geneva între Washington și Moscova.

"Rebelii nu au încredere că odată ce s-a stabilit că renunță la a mai lupta de dragul de a salva viețile civililor din Alep, vor putea într-adevăr părăsi orașul fără să fie atacați", a afirmat Kerry, citat de Reuters.

"Rusia și Assad au acum un moment în care se află într-o poziție dominantă și ar putea să dea dovadă de puțină umanitate", a spus Kerry.

Tot în cadrul reuniunii de sâmbătă, Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault, a anunțat că opoziția siriană este pregătită să reia negocierile cu guvernul de la Damasc fără precondiții.

"Trebuie să definim condițiile unei adevărate tranziții politice, trebuie să reluăm negocierile pe bazele clare ale rezoluției ONU 2254 care fixează foaia de parcurs pentru rezolvarea conflictului care a făcut peste 300.000 de morți" a spus Ayrault.

Reuniunea de la Paris are loc în timp ce regimul sirian, susținut de aliații săi, Rusia și Iran, sunt pe punctul de a cuceri în totalitate Alepul.

Forțele loialiste controlează aproximativ 85% din cartierele orașului. Moscova a avertizat că bătălia nu va înceta înainte ca 'insurgenții să părăsească ultimele zone în care se află asediați împreună cu mii de civili.

Reuniunea care a avut loc la Paris are drept scop principal discutarea unor soluții pentru a salva civilii din zonele de luptă, însă toate apelurile făcut la încetare focului și toate încercările de a negocia un armistițiu au eșuat până în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău