Reuniune extraordinară a miniștrilor europeni de interne consacrată crizei provocate de afluxul de migranți de la granița lituaniano-belarusă

  • 07 August 2021 14:13
Reuniune extraordinară a miniștrilor europeni de interne consacrată crizei provocate de afluxul de migranți de la granița lituaniano-belarusă

Miniștrii de interne ai statelor UE vor lua în discuție situația creată de creșterea afluxului de migranți ilegali care trec granița Lituaniei venind dinspre Belarus, la o reuniune extraordinară prin videoconferință convocată de președinția slovenă a Consiliului UE pentru 18 august, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

La discuții vor participa și reprezentanți ai agențiilor europene Frontex și Europol.

''Ca urmare a situației de la granița dintre Lituania și Belarus, Uniunea Europeană se află sub o amenințare serioasă de securitate și este martora unei folosiri a migrației ilegale ca armă'', se arată într-o scrisoare adresată statelor membre de președinția slovenă a Consiliului UE.

Conform documentului, unul dintre obiectivele acestei reuniuni este convenirea unor măsuri de securizare a respectivei frontiere externe a UE și de susținere a Lituaniei.

Confruntată cu un val de migranți în ceea ce consideră a fi un ''război hibrid'' dus de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, Lituania a anunțat că migranții care încearcă să pătrundă în țară vor fi respinși, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranți i-au trecut granița venind dinspre Belarus. Guvernul lituanian a început de asemenea să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.

Lituania și Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranți ca represalii pentru sancțiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziției și pentru găzduirea unor opozanți belaruși pe teritoriul lituanian.

Majoritatea migranților sunt irakieni, iar Bruxellesul și guvernul de la Vilnius afirmă că mulți vin cu avionul de la Bagdad la Minsk.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și alți responsabili europeni au cerut guvernului irakian o soluție pentru a opri acest aflux, inclusiv suspendarea zborurilor către Minsk.

Conform unei surse a companiei aeriene naționale irakiene, Iraqi Airways, aceste zboruri au fost deja suspendate începând de joi, dar informația încă nu este confirmată oficial.

Tot joi, Polonia a acuzat la rândul ei Belarusul că trimite un număr tot mai mare de migranți ilegali să-i treacă granița, ca represalii după decizia Varșoviei de a-i oferi refugiu unei atlete belaruse ce a refuzat să se întoarcă în țara ei după Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Președintele Lukașenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în fața afluxului de migranți ilegali, în condițiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancțiuni care-i afectează economia, adăugând că migrația către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău