Reuniune extraordinară a miniștrilor de interne din UE privind Afganistan: „Dorim ca UE să aibă o poziție coordonată”

  • 30 August 2021 14:08
Reuniune extraordinară a miniștrilor de interne din UE privind Afganistan: „Dorim ca UE să aibă o poziție coordonată”

Uniunea Europeană începe în această săptămână să discute despre implicațiile evenimentelor recente din Afganistan pentru securitatea și migrația în cadrul Uniunii celor 27 de țări. Președinția slovenă a Consiliul UE a convocat o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor interne din UE cu privire la situația actuală din Afganistan, informează comunicatul oficial, scrie caleaeuropeana.ro.

Reuniunea va fi prezidată de ministrul de interne, Aleš Hojs, și va avea loc marți, 31 august 2021, începând cu ora 14:00, ora României.

„Dorim să avem o poziție coordonată a UE cu privire la modul în care să răspundem la situația din Afganistan, dar și la impactul privind migrația și securitatea în UE”, a declarat ministrul Aleš Hojs.

În vederea asigurării unei abordări concertate și a unei comunicări coordonate, președinția slovenă va depune eforturi pentru adoptarea unei declarații comune a miniștrilor afacerilor interne din UE în cadrul reuniunii: „Obiectivul este, de asemenea, de a elabora un set de măsuri care să contribuie la prevenirea repetării scenariului din 2015, când statele membre s-au confruntat cu o presiune migratorie uriașă.”

Pe lângă miniștri, la reuniune sunt invitați să participe și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă, ai Frontex, ai Europol, ai Biroului European de Sprijin pentru Azil și ai coordonatorului UE pentru combaterea terorismului.

Slovenia deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că este responsabilă de reuniunile miniștrilor UE.

Ministrul român de interne, Lucian Bode, a precizat luni că România are capacitatea de a primi migranți din Afganistan, dar condiționat, și anume ca verificările să fie efectuate de structurile de securitate ale statului român.

Acesta a detaliat că țara noastră are două centre de custodie cu peste 200 de locuri cu grad de ocupare de sub 60%, acestea fiind cu regim închis, și șase centre de azil care au capacitatea normală de funcționare de 1.100 de locuri, din care libere sunt 751.

Săptămâna trecută, prim-ministrul sloven Janez Jansa a declarat că UE nu va permite un val de migranți afgani, în condițiile în care preluarea Afganistanului de către talibani a alimentat temerile privind o repetare a crizei migrației din Europa din 2015, când peste 1 milion de persoane care au fugit de războiul și sărăcia din Orientul Mijlociu au ajuns în blocul european.

„UE nu va deschide niciun coridor european umanitar sau de migrație pentru Afganistan. Nu vom permite ca greșeala strategică din 2015 să se repete”, a scris Jansa pe Twitter la 22 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău