Reuniune extraordinară a Consiliului European: Pe agendă, situația din Ucraina și migrația

  • 09 Februarie 2023 09:36
Reuniune extraordinară a Consiliului European: Pe agendă, situația din Ucraina și migrația

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi și vineri la Bruxelles unde se așteaptă să li se alăture și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite dpa, citat de Agerpres.

Vizita lui Zelenski, care s-a adresat în repetate rânduri summiturilor UE prin videoconferință în ultimele luni, reprezintă prima sa deplasare în capitala Belgiei de la declanșarea invaziei ruse asupra țării sale. Este de așteptat ca Zelenski să abordeze din nou chestiuni precum livrările de arme pentru țara sa, în cantități mai mari și într-un ritm mai rapid, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE și planul său de pace.

Totodată, se așteaptă ca Zelenski să viziteze joi Parlamentul European.

Liderii europeni urmează să discute despre reconstrucția Ucrainei și despre judecarea presupuselor crime de război comise în această țară, relatează dpa.

Inițial, summitul UE a fost convocat pentru a discuta despre numărul mare de solicitări de azil și despre sosirile migranților ilegali în blocul comunitar.

În 2022, autoritățile au înregistrat o creștere de 64% a traversărilor ilegale ale frontierelor, comparativ cu 2021, potrivit Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă). Cererile de azil au crescut cu aproape 50%. În plus, circa 4 milioane de oameni care au fugit din Ucraina și-au găsit refugiu în UE.

Creșterea numărului de migranți a adus din nou în prim-planul agendei liderilor europeni problema modului în care trebuie abordată migrația ilegală, în condițiile în care mai multe țări membre ale UE au cerut măsuri mai stricte, inclusiv construcția unor garduri finanțate din bani europeni.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, că este pregătit să blocheze declarația finală a summitului Uniunii Europene dacă liderii europeni nu ajung la acorduri concrete pentru combaterea migrației ilegale.

Totodată, liderii UE urmează să discute și despre starea economiei europene și despre modalitățile de a îmbunătăți competitivitatea industriei europene, precum și despre evoluțiile politice din Serbia și Kosovo.

Separat, Palatul Elysee a anunțat că președinții francez Emmanuel Macron și ucrainean Volodimir Zelenski se vor deplasa împreună joi dimineața cu avionul de Paris la Bruxelles, pentru a participa la summitul șefilor de stat și de guvern ai UE, transmite AFP. Agenția de presă franceză amintește că Zelenski, care efectuează un turneu-surpriză în Europa, iese pentru a doua oară din țara sa de la invazia rusă declanșată la 24 februarie 2022, după o primă deplasare la Washington, în decembrie 2022.

Agenția dpa precizează că Macron și Zelenski vor decola de pe aeroportul militar Villacoublay, de lângă Paris, la ora locală 8:30 (07:30 GMT). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău