Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Libia

  • 03 Iulie 2019 19:11
Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Libia

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se reunește miercuri de urgență cu privire la Libia, după ce 44 de migranți au fost uciși și 130 răniți în urma unui atac aerian cu o zi în urmă asupra centrului de adăpostire a migranților de lângă Tripoli, informează AFP, citând surse diplomatice.

Reuniunea se va desfășura cu ușile închise și a fost inclusă în program la inițiativa statului Peru, care asigură președinția în exercițiu al Consiliului de Securitate în luna iulie, a precizat un diplomat.

După lansarea la începutul lunii aprilie a unei ofensive de către mareșalul Khalifa Haftar pentru cucerirea Tripoli, unde se află sediul Guvernului de Uniune Națională (GNA) al premierului Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internațională, Consiliul de Securitate nu reușește să se pună de acord asupra unei rezoluții care să ceară încetarea focului.

Divergențele comunității internaționale cu privire la încetarea focului în Libia au fost criticate virulent în trecut de către emisarul ONU, Ghassan Salame.

Potrivit diplomaților, Statele Unite blochează în Consiliul de Securitate orice vot asupra unui proiect de rezoluție britanic după apropierea lor în aprilie de mareșalul Haftar, materializată printr-un apel telefonic al președintelui american Donald Trump către omul forte din estul Libiei la mijlocul lunii aprilie.

'Statele Unite nu doresc o rezoluție', spune unul dintre diplomați, fără să poată explica motivațiile americane. Până în prezent, ei (americanii) nu vor un text care să-l critice pe mareșalul Haftar, adaugă o altă sursă.

Profitând de indecizia internațională, cele două tabere continuă să creadă că ar putea să câștige datorită sprijinului primit (în special din partea Turciei pentru GNA, în timp ce Emiratele Arabe Unite (EAU) îl susțin pe mareșalul Haftar) și se aprovizionează cu arme, încălcând embargoul impus de ONU Libiei din 2011.

sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
2
Wed
-0
Thu
-2

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău