Reuniune a miniștrilor de Externe din UE pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Bogdan Aurescu va face referiri la situația de securitate din Republica Moldova

  • 19 Martie 2023 18:00
Reuniune a miniștrilor de Externe din UE pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Bogdan Aurescu  va face referiri la situația de securitate din Republica Moldova

Ministrul Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, relatează Agerpres.

Ministrul român de externe va face referiri la situația de securitate din Republica Moldova și acțiunile de destabilizare care vizează administrația proeuropeană și va încuraja statele membre să continue transmiterea de susținere pentru guvernul proeuropean de la Chișinău, scrie G4Media.

Bogdan Aurescu va solicita continuarea sprijinului UE pe multiple paliere pentru autoritățile de la Chișinău.

De asemenea, va sublinia necesitatea creării unui nou regim de sancțiuni, propunere pe care a lansat-o la CAE din luna februarie, care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, aspect la care România lucrează deja.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor avea loc cu participarea, prin videoconferință, a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

MAE informează că Bogdan Aurescu va susține necesitatea menținerii unui sprijin multidimensional pentru Ucraina, atât la nivelul UE, cât și al statelor membre, cu accent pe furnizarea cât mai rapid posibil de echipament militar și instruire pentru armata ucraineană în cadrul Misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina, exprimând susținere pentru noile măsuri pe această linie aflate în discuție la nivel european.

MAE arată că șeful diplomației române va exprima sprijin pentru consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei, concomitent cu eficientizarea implementării măsurilor restrictive în vigoare.

El va accentua importanța continuării eforturilor diplomatice în vederea izolării internaționale a statului agresor și continuarea demersurilor europene și a partenerilor like-minded către statele terțe, pentru a contracara narativul rus.

Ministrul Bogdan Aurescu va menționa acțiunile de sprijin desfășurate de România pentru Ucraina, inclusiv date actualizate cu privire la exportul de cereale ucrainene cu ajutorul țării noastre, care în prezent au ajuns la peste 14 milioane de tone.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău