Reuniune a miniștrilor de externe din NATO, la Praga. Luminița Odobescu va puncta necesitatea unui sprijin adecvat al Alianței pentru Republica Moldova

  • 30 Mai 10:25
Reuniune a miniștrilor de externe din NATO, la Praga. Luminița Odobescu va puncta necesitatea unui sprijin adecvat al Alianței pentru Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, va participa, în perioada 30 – 31 mai 2024, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Praga, arată un comunicat al MAE de la București.

Discuțiile urmăresc cristalizarea și armonizarea priorităților aliate în perspectiva Summitului NATO de la Washington. Principalele teme de pe agendă sunt sprijinul aliat pentru Ucraina, implementarea deciziilor adoptate la Vilnius, întărirea sprijinului pentru parteneri. 

Șefa diplomației române va evidenția consecințele războiului declanșat de Rusia în Ucraina asupra securității europene și euro-atlantice și va sublinia imperativul unui răspuns ferm al NATO, cu accent pe consolidarea unitară și coerentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, cu atât mai importantă în condițiile intensificării provocărilor la adresa statelor aliate.

Ministrul român al afacerilor externe va sublinia necesitatea continuării unui sprijin substanțial pentru Ucraina și va pleda pentru un pachet decizional solid în acest sens la viitorul Summit aliat, de natură să demonstreze angajamentul aliat față de Kiev, atât în planul susținerii practice, cât și  în plan politic, în ceea ce privește consolidarea parcursului euro-atlantic.

Totodată, va puncta necesitatea unui sprijin adecvat al Alianței și pentru pentru alți parteneri vulnerabili afectați de războiul în derulare, în special pentru Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
17
Sat
18
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Arhivă Radio Chișinău