Reuniune a Grupului de Lucru Anticorupție. Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: „România rămâne ferm ancorată în sprijinirea autorităților de la Chișinău implicate în lupta împotriva corupției”

  • 26 Septembrie 2023 18:34
Reuniune a Grupului de Lucru Anticorupție. Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: „România rămâne ferm ancorată în sprijinirea autorităților de la Chișinău implicate în lupta împotriva corupției”

„Astăzi a avut loc o nouă reuniune a Grupului de Lucru Anticorupție, co-prezidat de România și Marea Britanie, în strânsă cooperare cu Ministerul Justiției, în pregătirea Conferinței Ministeriale a Moldova Support Platform ce urmează a avea loc la Chișinău la 17 octombrie 2023”, a transmis ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, într-o postare pe Facebook.

„Am subliniat faptul că România rămâne ferm ancorată în sprijinirea autorităților de la Chișinău implicate în lupta împotriva corupției, un domeniu de importanță majoră în parcursul european al Republicii Moldova și i-am încurajat pe ceilalți parteneri de dezvoltare să fie în continuare angajați în a răspunde necesităților exprimate de instituțiile de profil.

Combaterea corupției este unul dintre obiectivele principale ale autorităților pro-europene de la Chișinău, iar sprijinirea demersurilor inițiate de acestea reprezintă o cale prin care vom putea veni în interesul direct al cetățenilor de pe acest mal al Prutului”, a scris ambasadorul României. 

În discursul său, ministra Justiției a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul constant oferit țării noastre în procesul de reformare a justiției și combatere a corupției. Totodată, ministra a vorbit despre reformele inițiate, progresele, dar și provocările întâmpinate. Mai exact, Veronica Mihailov-Moraru s-a referit la delimitarea competențelor între CNA și Procuratura Anticorupție, precum și la fortificarea acesteia.

Ministra Mihailov-Moraru a informat despre faptul că, în prezent, autoritățile sunt preocupate să identifice un sediu nou și resurse necesare pentru a dota Procuratura Anticorupție cu tehnică necesară pentru investigarea eficientă a cazurilor de corupție mare.

 La fel de importantă este fortificarea și asigurarea cu sisteme informaționale performante a Autorității Naționale de Integritate și Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, astfel încât dosarele de corupție să fie finalizate cu recuperarea prejudiciului.

„Reforma justiției și lupta împotriva corupției nu sunt doar obiectivele noastre de bază, dar și cele mai importante angajamente asumate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Sunt procese complexe care necesită timp și eforturi foarte mari, iar implicarea și sprijinul constant al partenerilor de dezvoltare este extrem de valoros pentru noi”, a menționat ministra Mihailov-Moraru.

La final, reprezentanții corpului diplomatic și-au arătat deschiderea pentru a susține, și în continuare, reforma justiției și lupta împotriva corupției.

Reuniunea de astăzi s-a desfășurat în contextul pregătirii pentru cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care se va desfășura pe 17 octombrie, la Chișinău.

Conferința, care este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, are drept scop mobilizarea, concentrarea și coordonarea sprijinului politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău