Retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova ar putea fi discutată la ONU
-
23 August 2017 11:09
Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru, a expediat recent o scrisoare către ONU în care a cerut includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale, a subiectului ce ține de retragerea de pe teritoriul R. Moldova a trupelor militare străine, transmite MOLDPRES.
Potrivit presei internaționale, în scrisoare diplomatul a solicitat ca subiectul să fie discutat separat. „Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 din Statutul Organizației Națiunilor Unite, solicită includerea subiectului scoaterii definitive a trupelor militare internaționale de pe teritoriul Transnistriei, în ordinea de zi pentru cea de-a 72-a sesiune a Asambleei Generale”, se arată în scrisoare.
Potrivit sursei citate, reprezentantul permanent al Moldovei la ONU a cerut și menținerea eforturilor îndreptate spre finalizarea procesului de „scoatere necondiționată, ordonată și definitivă a trupelor militare străine de pe teritoriul național.” El a citat un pasaj din declarația Organizației de securitate și cooperare a Europei, adoptată în 1999, în care era salutată „obligația Federației Ruse de a finaliza scoaterea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei până în anul 2002”.
La finele lunii iulie curent, Parlamentul a adoptat o declarație în care solicită retragerea trupelor și munițiilor militare ale Rusiei de pe teritoriul țării. În declarație, deputații susțin că „aflarea trupelor și tehnicii militare străine pe teritoriu țării noastre este neconstituțională și prezintă o amenințare în adresa securității statului”.
Și Curtea Constituțională a aprobat în luna mai curent o hotărâre potrivit căreia „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.”
Solicitat de MOLDPRES să ofere informații la acest subiect, Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a cerut expedierea unei scrisori oficiale la care va răspunde în termenul indicat în lege.