Rețineri în dosarul Platon: Fost viceguvernator și doi angajați BNM

  • 05 August 2016 14:05

Fostul viceguvernator și doi angajați ai Băncii Naționale, reținuți în această dimineață de ofițerii și procurorii anticorupție, sunt bănuiți că nu au luat măsurile necesare pentru a preveni spălarea unei sume de 20 de miliarde de dolari prin Moldincombank, în perioada 2010-2014. Este vorba despre dosarul în care este cercetat și omul de afaceri Veaceslav Platon,…

Fostul viceguvernator și doi angajați ai Băncii Naționale, reținuți în această dimineață de ofițerii și procurorii anticorupție, sunt bănuiți că nu au luat măsurile necesare pentru a preveni spălarea unei sume de 20 de miliarde de dolari prin Moldincombank, în perioada 2010-2014.
 
Este vorba despre dosarul în care este cercetat și omul de afaceri Veaceslav Platon, aflat acum în arest la Kiev.
 
Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că cei trei reținuți nu au acționat în conformitate cu legea față de Moldincombank, care a permis tranzacții suspecte cu peste 20 miliarde dolari, fiind vorba despre spălare de bani prin conturi corespondente deschise de bănci din Rusia.
 
Potrivit lui Viorel Morari, banii din aceste tranzacții au putut fi încasați pentru că persoanele reținute nu și-ar fi îndeplinit corespunzător atribuțiile:
 
”Perioada tranzacțiilor este 2010-2014. În legătură cu faptul că acești funcționari, persoane publice n-au întreprins acțiuni prevăzute de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor, a fost posibilă finalizarea tranzacțiilor respective. Într-o eventualitate, tranzacțiile puteau fi oprite la un miliard sau mai puțin”, a declarat Viorel Morari.
 
Procurorul Anticorupție a precizat că dosarul pe numele celor trei a fost deschis la 2 august, inclusiv în baza declarațiilor unor noi martori, care ar fi apărut ”ca urmare a intensificării investigațiilor în acest caz”.
 
Persoanele reținute sunt fostul viceguvernator al BNM, Ema Tăbârță și doi șefi de departamente responsabile de prevenirea și combaterea spălării de bani, în prezent încarcerați în izolatorul CNA.
 
În cazul în care vor fi găsiți vinovați, cei trei riscă  până la 6 ani de închisoare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău