Reținerea lui Leonid Talmaci și legăturile acestuia cu Veaceslav Platon (Revista presei)

  • 06 Martie 2017 09:12
Reținerea lui Leonid Talmaci și legăturile acestuia cu Veaceslav Platon (Revista presei)

Revista presei din 6 martie 2017

„O speculație valutară păguboasă veche de doi ani a dus la arestarea fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei Leonid Talmaci chiar în seara zilei în care președintele Igor Dodon l-a numit pe acesta membru în Consiliul Economic de pe lângă Președinția Republicii Moldova, comentează portalul Moldonova. Conform mandatului de arestare, Leonid Talmaci este învinuit că în cadrul unui grup infracțional organizat ar fi participat la delapidarea Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) de la Chișinău produsă în februarie 2015 și care s-a soldat cu o pagubă de circa 1,5 milioane dolari SUA. Ordonanța de urmărire penală în acest caz datează din 24 martie 2015”. Moldnova scrie despre criza sistemului de asigurări auto și cum a fost pregătită aceasta.

Ziarul de Gardă vine cu detalii din dosarul reținerii fostului guvernator Leonid Talmaci și legăturile acestuia cu Veaceslav Platon. Ziarul de Gardă a scris în martie 2016 despre tranzacțiile valutare dubioase în urma cărora Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule a fost prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei, motiv pentru care R. Moldova risca să fie exclusă din sistemul internațional de asigurări „Carte Verde”. Deși Centrul Național Anticorupție (CNA) a deschis un dosar penal pe acest caz încă la 24 martie 2015, reținerile s-au lăsat așteptate, notează ZdG.

Portalul Deschide.md îl citează pe avocatul Vitalie Nagacevschi, care a anunțat că Leonid Talmaci a fost internat în reanimare cu probleme cardiace și că acesta  «nu are nici cea mai mică implicare în operațiunile ce au adus prejudicii Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule».

Iar Evenimentul Zilei titreză că fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci, reținut vineri seara, colaborează cu ancheta. Informația a fost confirmată de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Într-o analiză IPN, expertul Dionis Cenușă atenționează că „fără o mobilizare a forțelor pro-europene și acțiuni sincronizate conectate la realitățile europene, simpatiile pro-UE riscă să se diminueze… Autorul evidențiază că 52% din moldoveni au încă opinie favorabilă despre UE, iar procentul celor care au încredere în Uniunea Euroasiatică este relativ înalt (34%). Din acest punct de vedere, forțele pro-europene sunt dezavantajate dublu. Pe de o parte, guvernarea aflată în dizgrație continuă să se folosească de tematica europeană pentru a-și recupera legitimitatea pierdută. Pe de altă parte, acestea trebuie să facă față unui președinte pro-rus, care recurge la orice pentru a discredita UE, generând percepția falsă că Moldova se distanțează de UE și se apropie de Rusia. De fapt, forțele pro-europene sunt în criză de timp. Până la alegerile parlamentare din 2018 a rămas mai mult de un an. Partidul de la guvernare caută modalități pentru a rămâne în ecuația puterii – prin sistem majoritar și vot uninominal, iar președintele Dodon promovează necontenit ideea unui referendum privind orientarea externă a țării”.

Timpul titrează că R. Moldova este „Cel mai prost stat din lume”. Consemnând că săptămâna trecută s-au împlinit 25 de ani de la începutul războiului de independență între Moldova și Federația Rusă, Timpul scrie că tot ce-a făcut R. Moldova după 1992 față de statul agresor i-a permis să fie desemnat drept cel mai prost stat din lume. Ce finalitate pot avea reformele, acordurile, planurile, strategiile și alte procese ce sună bine în conferințe de presă, dacă statul nu poate spune răspicat cine ne-a atacat, cine ne-a omorât cetățenii, cine ne-a ocupat o bucată din teritoriu”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău